Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Nejčastěji kupujeme buď cukr krystal, krupice nebo moučka. Záleží na druhu těsta, do kterého cukr zrovna použijeme. Do nepečených moučníků je práškový cukr jasnou volbou, oceníme ho i do lineckého těsta nebo při pečení perníčků.
Množství cukru v jídelníčku se mnoho z nás snaží omezit a není divu. Některé moučníky a cukroví připravujeme raději s nižším obsahem cukru, než uvádí recept. Přesto je mnoho dobrot, ve kterých je cukr nepostradatelný. Podíváme se, kam který cukr nejlépe použít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Cukr krystal a krupice
Tyto dvě varianty jsou si velmi podobné, od sebe se liší pouze velikostí krystalků. Na rozdíl od medu nebo třtinového cukru jsou chuťově neutrální. Snadno se používají a odměřují nebo váží. Hodí se především:
- do třeného těsta
- do piškotového těsta
- do kynutého těsta na koláče nebo lité buchty
- do závinů na posypání strouhaných jablek
Drobné pečivo
Ověřené recepty na drobné sladké i slané pečené dobroty, které můžeme s radostí připravit pro vítané návštěvy i rodinu, na oslavy i svátky (včetně těch největších, vánočních a velikonočních), na… Podívejte se na všechny drobné pečivo.
Cukr moučka
Jedná se o jemně rozemletý cukr krystal, který je doplněný o malé procento protihrudkujících látek (škrobů). Je dražší než krystal a jeho použití má smysl v situacích, kdy je krystalový cukr kvůli své konzistenci nevhodný a dostatečně by se nerozpustil. Pokud ho zrovna nemáme doma, získáme hrubší práškový cukr rozemletím (rozmixováním) cukru krystalového.
- Používá se na zdobení sladkého pečiva (koláče, moučníky, buchty, bábovky). Pečivo jím poprášíme přes jemné sítko, často v kombinaci s vanilkovým cukrem.
- Je vhodný do těst na drobné cukroví, které pečeme především na Vánoce, např. linecké nebo perníkové těsto.
- Využijeme ho do různých polev - např. citronová poleva.
- Je skvělý do krémů, kterým dá tu správnou jemnost.
- Oceníme ho do oblíbených nepečených dobrot.
- Důležitý je i do nepečeného cukroví.
Nepečené
Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Nic není ztraceno, vrhněte se do přípravy nepečených druhů, kterých je spoustu a většina není na přípravu nijak složitá. Klasika, která nesmí chybět v žádné… Podívejte se na všechny nepečené.
Třtinový cukr
Má typickou barvu a výraznější chuť, s tím je potřeba při použití počítat. Obsahuje minerály a vitamíny, proto je oblíbený jako zdravější varianta bílého krystalového cukru. Pokud potřebujeme jemnější konzistenci, stačí krystal rozemlet (rozmixovat) - velmi dobře k tomu poslouží elektrický kávomlýnek. Můžeme ho pak dochutit vanilkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Komentáře