Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký cukr je na pečení nejlepší? A kam který použít? Záleží na druhu těsta, do nepečeného je práškový cukr jasnou volbou
Zdroj: Pixabay

Nejčastěji kupujeme buď cukr krystal, krupice nebo moučka. Záleží na druhu těsta, do kterého cukr zrovna použijeme. Do nepečených moučníků je práškový cukr jasnou volbou, oceníme ho i do lineckého těsta nebo při pečení perníčků.

Množství cukru v jídelníčku se mnoho z nás snaží omezit a není divu. Některé moučníky a cukroví připravujeme raději s nižším obsahem cukru, než uvádí recept. Přesto je mnoho dobrot, ve kterých je cukr nepostradatelný. Podíváme se, kam který cukr nejlépe použít.

Cukr krystal a krupice

Tyto dvě varianty jsou si velmi podobné, od sebe se liší pouze velikostí krystalků. Na rozdíl od medu nebo třtinového cukru jsou chuťově neutrální. Snadno se používají a odměřují nebo váží. Hodí se především:

Ověřené recepty na drobné sladké i slané pečené dobroty, které můžeme s radostí připravit pro vítané návštěvy i rodinu, na oslavy i svátky (včetně těch největších, vánočních a velikonočních), na… Podívejte se na všechny drobné pečivo.

Cukr moučka

Jedná se o jemně rozemletý cukr krystal, který je doplněný o malé procento protihrudkujících látek (škrobů). Je dražší než krystal a jeho použití má smysl v situacích, kdy je krystalový cukr kvůli své konzistenci nevhodný a dostatečně by se nerozpustil. Pokud ho zrovna nemáme doma, získáme hrubší práškový cukr rozemletím (rozmixováním) cukru krystalového.

Nestihli jste napéct vánoční cukroví? Nic není ztraceno, vrhněte se do přípravy nepečených druhů, kterých je spoustu a většina není na přípravu nijak složitá. Klasika, která nesmí chybět v žádné… Podívejte se na všechny nepečené.

Třtinový cukr

typickou barvu a výraznější chuť, s tím je potřeba při použití počítat. Obsahuje minerály a vitamíny, proto je oblíbený jako zdravější varianta bílého krystalového cukru. Pokud potřebujeme jemnější konzistenci, stačí krystal rozemlet (rozmixovat) - velmi dobře k tomu poslouží elektrický kávomlýnek. Můžeme ho pak dochutit vanilkou.

Máme i další varianty sladidel, velkou oblibu si získal med. Vyzkoušet můžete oblíbenou Marlenku, dobrotu vonící medem a vlašskými ořechy. S postupem poradí názorné video:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky