Jaký je rozdíl mezi bílým a želírovacím cukrem a který je ten pravý do marmelády?
Nastává období, kdy jsou zahrady plné voňavého ovoce, a jak se jinak připravit na zimní období, než zásobou chutných marmelád. Připravit je můžeme naprosto jednoduše z jakéhokoliv ovoce.
Bílý cukr je nejčastěji využíván při výrobě marmelád pro konzervaci a také pro slazení. Aby džem skvěle zhoustl, vybíráme ovoce s vyšším obsahem pektinu, který má schopnost zahušťovat. Ovoce, které obsahuje pektinu velmi máslo, je potřeba zahustit jiným způsobem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rozdíly mezi bílým a želírovacím cukrem
Ať bílý nebo želírovací, oba dva se skvěle hodí k přípravě marmelády. Rozdíl mezi nimi je ten, že v cukru želírovacím je navíc přidaný pektin, což je látka, díky které marmeláda rychleji houstne, a konzervační látky.
- Bílý cukr: Při použití tohoto typu sladidla musíme počítat s delším provařováním a také použitím většího množství cukru, než je tomu u cukru želírovacího. Výhodou je jeho přirozená schopnost konzervace.
- Želírovací cukr: Díky přidaným látkám rychleji houstne a stačí mu velmi krátké provaření. Další výhodou oproti bílému cukru je, že ho stačí menší množství.
Pojďte si vyzkoušet podle videoreceptu báječný rybízový džem. Rybíz má sám o sobě (i bez želírovacího cukru) skvělé želírovací schopnosti, proto velmi rychle houstne a džem je hotový během chviličky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký cukr do marmelády a džemu? Výběr ovlivní chuť, houstnutí i trvanlivost produktu
Jak připravit třešňový džem? Zužitkujte úrodu třešní na tuto báječnou pochoutku
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Komentáře