Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi agarem a želatinou? Použití zahušťovadel je snadné
Zdroj: MYCCF "Pixabay"

Jaký je rozdíl mezi želatinou a méně známým agarem? Želatina je původem živočišná, naopak agar je rostlinná varianta, vhodná pro vegany i alergiky. Tato zahušťovadla často využíváme do želé, džemů, aspiků a také na dezerty.

Agar i želatina jsou nejvíce využívané v cukrářském průmyslu. Díky jejich přítomnosti nám pokrm drží hezký tvar a nemá tendenci se roztékat, pokud zvolíme správný poměr. Zahušťovadla jsou velmi často součástí marmelád, dortů, slaných aspiků a želé.

Co je agar

Jednoduše řečeno:

  • Je to rostlinná želírovací látka bez chuti a zápachu, vyrábí se z červené mořské řasy "tengusa", která obsahuje jód, vápník, železo a kyselinu listovou.
  • V obchodě agar můžete koupit ve formě práškuvloček, ale i nakrájených pásků. Rozpouští se již při teplotě 35 °C.
  • Agar obsahuje rozpustnou vlákninu, která po kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří gelovou konzistenci. Tato vláknina je především dobrá pro zdravou střevní mikroflóru.

Co je želatina

Opět krátké vysvětlení:

  • Želatina je jateční odpad a vyrábí se vyvařením vepřových a hovězích šlach, kůže a kostí.
  • V obchodech ji najdete ve formě plátků, prášku nebo malých krystalků. Co se týče nákladů, je velmi levná a snadno dostupná.
  • Želatinu musíme vždy rozpouštět v tekutině o teplotě minimálně 50 °C, nikdy ji nevkládáme do vroucí vody, zničili bychom tím její vlastnosti.
0:00/ 1:51LIVE

Připravte si podle videonávodu tyto báječné jahodové řezy, které jsou ozdobené želatinou. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky