Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi agarem a želatinou? Použití zahušťovadel je snadné
Zdroj: MYCCF "Pixabay"

Jaký je rozdíl mezi želatinou a méně známým agarem? Želatina je původem živočišná, naopak agar je rostlinná varianta, vhodná pro vegany i alergiky. Tato zahušťovadla často využíváme do želé, džemů, aspiků a také na dezerty.

Agar i želatina jsou nejvíce využívané v cukrářském průmyslu. Díky jejich přítomnosti nám pokrm drží hezký tvar a nemá tendenci se roztékat, pokud zvolíme správný poměr. Zahušťovadla jsou velmi často součástí marmelád, dortů, slaných aspiků a želé.

Co je agar

Jednoduše řečeno:

  • Je to rostlinná želírovací látka bez chuti a zápachu, vyrábí se z červené mořské řasy "tengusa", která obsahuje jód, vápník, železo a kyselinu listovou.
  • V obchodě agar můžete koupit ve formě práškuvloček, ale i nakrájených pásků. Rozpouští se již při teplotě 35 °C.
  • Agar obsahuje rozpustnou vlákninu, která po kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří gelovou konzistenci. Tato vláknina je především dobrá pro zdravou střevní mikroflóru.

Co je želatina

Opět krátké vysvětlení:

  • Želatina je jateční odpad a vyrábí se vyvařením vepřových a hovězích šlach, kůže a kostí.
  • V obchodech ji najdete ve formě plátků, prášku nebo malých krystalků. Co se týče nákladů, je velmi levná a snadno dostupná.
  • Želatinu musíme vždy rozpouštět v tekutině o teplotě minimálně 50 °C, nikdy ji nevkládáme do vroucí vody, zničili bychom tím její vlastnosti.

Připravte si podle videonávodu tyto báječné jahodové řezy, které jsou ozdobené želatinou. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky