Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem? Každý z nich na nás působí jinak
Zdroj: Freepik - KamranAydinov

Alkoholový nápoj v malém množství má za úkol navnadit nebo naopak utlumit naše chuťové pohárky. Podávání aperitivu a malých předkrmů při slavnostních událostech je součástí společenské konverzace.

Už v minulosti si naši dědové dávali před jídlem panáka kořalky, aby jim lépe chutnalo. Další panák následoval po jídle - ten byl na trávení. O pozitivním působení malého množství alkoholu na náš organismus se vedou stále diskuze. 

Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem

Je to jednoduché: 

  1. Aperitiv je nápoj s alkoholem - drink. Podává se 15–20 minut před jídlem. Jeho úkolem je nastartovat chuťové pohárky a spolu s příjemnou konverzací zkrátit čekání na jídlo. Může se podávat s drobnými předkrmy, které však nemají zasytit. Vhodným drinkem je suché víno, sekt, šampaňské, martini, sherry, vodka nebo Becherovka.
  2. Digestiv je alkoholický nápoj, který se podává po jídle a naznačuje, že hostina končí. Jeho úkolem je zklidnit žaludek a podpořit trávení zvýšením hladiny trávicích enzymů. Vhodnými nápoji jsou Becherovka, Jägermeister, absint, gin, Fernet nebo Vermut. Platí, že nepodáváme stejný digestiv jako byl aperitiv.

Společným pravidlem pro pití aperitivu nebo digestivu je neřídit pod jejich vlivem auto. Je lepší si zajistit odvoz od někoho, kdo nepije alkohol, nebo si vzít taxi.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky