Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez výběru vhodné, kvalitní mouky a dobře udržovaného kvasu jen stěží docílíme kvalitního chleba. Bochník vonící po kmínu, se střídou plnou žádoucích oček, a krajíce jemné jako obláčky, to je cílem každého pekaře.

Výběrem mouky už předem rozhodujeme o vlastnostech našeho domácího bochníku. Ne z každé mouky je totiž nadýchaný a chuťově dobrý. A jaký je rozdíl mezi klasickou moukou a tou specifickou, tedy chlebovou, vám teď prozradíme.

Rozdíl mezi klasickou a chlebovou moukou

Zatímco klasická mouka, často označována jako ta "obyčejná", se mele pouze ze středu zrna, čímž přichází o živiny, mouka chlebová je mletá kromě středu obilného zrna také s částí jeho obalu včetně klíčku, čímž získává na výživových hodnotách, ale zároveň také na své typické, tmavší barvě. Velký podíl na těchto hodnotách má však i samotná fermentace díky (nejčastěji žitnému) kvasu během přípravy chlebů. Umletá chlebová mouka může být z různých obilovin, není tedy pravidlem, že musí být pouze žitná.

Chlebová mouka je tedy zlatým středem mezi klasickou a celozrnnou moukou. Upečte si lahodný domácí chleba z trouby za pomoci dvou druhů chlebových mouk, video poradí s postupem a jeho chuť vás dostane do kolen. Chuť chleba můžete libovolně obměňovat také kořením a dalšími ingrediencemi.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky