Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná vás překvapí, že se jedná o dvě rozdílné činnosti. Grilování totiž není to samé jako barbecue. Obě techniky sice tepelně upravují pokrmy na otevřeném ohni, ale každá jiným způsobem a jinak dlouho. Jaké jsou hlavní rozdíly?

Barbecue vychází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA a Austrálii. Díky nižší teplotě a delšímu času má blízko k uzení a aroma kouře je v jídle velmi patrné. Jste-li pozvaní na barbecue, počítejte s tím, že je to akce na celý den.

Jaký je rozdíl mezi grilováním a barbecue

Grilovat můžeme přímo i nepřímo. Nepřímé grilování znamená, že zdroj tepla není přímo pod grilovanou potravinou. Nepřímé grilování často využíváme, když máme velký kus masa nebo celé kuře

  • Grilování je poměrně krátkou záležitostí, která většinou netrvá déle než 30 minut. Výjimkou je nepřímé grilování, které musí probíhat delší dobu v zavřeném grilu.
  • Při grilování se maso opéká při teplotách nad 160 °C.
  • Barbecue může trvat i několik hodin, v závislosti na velikosti masa.
  • Barbecue probíhá při teplotách od 100 °C.
  • Při přípravě masa na barbecue nešetříme kořením ani marinádami, nemusíme mít strach, že se spálí. Typické jsou BBQ omáčky s obsahem cukru, kterými maso potíráme ke konci pečení.
  • Grilujeme častěji menší kusy masa, plátky, paličky. Na barbecue se hodí větší kusy masa nebo celá drůbež.
  • Při barbecue dřevo či uhlíky spíše doutnají, hodně kouří. Na grilování naopak potřebujeme pořádně žhavý základ.

Výtečným masem ke grilování je vepřová krkovička, kterou můžeme přes noc marinovat v lednici. Díky marinování maso zkřehne a bude ještě šťavnatější. Jak připravit grilovanou krkovici napoví náš videorecept. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky