Jaký je rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem? Společnou mají pouze základní funkci
Mnoho lidí si stále myslí, že kvasnice (droždí) jsou to samé co kvásek (kvas). Jde ale o něco zcela jiného, byť jednu základní funkci mají stejnou – zajistit kynutí těsta. Provedeme vás základními rozdíly.
Zatímco droždí si kupujeme v podobě kostek, seženeme ho v každém supermarketu a nelze ho množit, kvas si můžeme vypěstovat svépomocí a množit do nekonečna. "Kvásek" se zdrobněle říká nejen kvasu, ale také nakynutému droždí, pozor tedy na záměnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kvas, známý jako kvásek
Kvas je složen pouze z mouky a vody. Jde o přirozený proces fermentace, tedy kvašení mouky. Obsahuje až 100 druhů bakterií a kvasinek, které jsou přítomny v obilném zrnu, ale také ve vzduchu. Ty se krmí škrobem a vytvářejí jako odpad oxid uhličitý, který kypří těsto. Kvašením vzniká kyselina mléčná spolu s kyselinou octovou - fungují jako konzervant, čímž zabraňují plesnivění pečiva.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Droždí neboli kvasnice
Droždí je průmyslově zpracovanou potravinou obsahující pouze jeden kmen vyšlechtěných kvasinek v koncentrovaném množství. Proto je droždí potřeba k přípravě těsta podstatně méně než kvásku. Droždí se krmí cukrem. Pečivo z něj je snadnější a rychlejší na přípravu oproti pečivu z kvasu, ale neobsahuje kyselinu mléčnou ani octovou, tudíž je pečivo náchylnější na plíseň.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Další rozdíly mezi kvasem a droždím
Jaké jsou další rozdíly mezi kvasem a droždím vám odhalíme v následujících bodech:
- Pečivo z droždí je oproti kvasovému světlejší a často se dobarvuje karamelem nebo praženým obilím.
- Výhodou droždí je to, že je pořád stejné - každá kostka má při správném skladování identické vlastnosti. Oproti tomu každý kvas je originál, protože u něj záleží na druhu mouky, kvalitě vody či teploty ve vaší kuchyni.
- Od roku 2005 se u nás droždí již nevyrábí, jsme tedy v tomto ohledu závislí na dovozu, zatímco kváskováním se u nás zabývají tisíce lidí.
- Těsto s kvasem potřebuje na kynutí více času než těsto s droždím.
- Kvas nevyužijete pouze na chléb, připravit s jeho pomocí můžete téměř cokoliv. Od dalamánků, přes buchty a lívance, až po krkonošské kyselo, kterého je nedílnou součástí.
- Kvasové pečivo je nutričně hodnotnější a lépe stravitelné, protože kvasinky a bakterie z kvasu rozkládají složité látky na jednoduché, tedy lépe stravitelné.
- Kvasové pečivo má méně lepku - ale pozor, v žádném případě to neznamená, že je vhodné pro celiaky.
Pokud chcete koupit kvasový chléb, pozorně čtěte etikety v obchodech. Často je pod pojmem kvasový či kváskový chléb prodáván chléb z droždí, kdy je do chleba přidáno jen minimální množství kvasu, někdy i sušeného, který ale pečivo pouze ochutí. Pokud máte obavy z kváskování, vyzkoušejte domácí kmínový chleba s droždím podle našeho video-receptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
Jak připravit nadýchané lívance. Máme více možností, jak je udělat jemné a kypré
Komentáře