Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pro mnoho lidí jsou pojmy marmeláda a džem jedno a totéž. Pro někoho je džem prostě jen marmeláda s kousky ovoce. Přitom mají obě ovocné směsi pravidla, která se při jejich výrobě v továrně musí dodržet.

Velká úroda ovoce si přímo říká o zavaření. Čistíme ho, zbavujeme pecek a jádřinců, krájíme, strouháme a mixujeme, rozvařujeme s cukrem, pektinem nebo kořením a sterilujeme do skleniček pod názvy domácí marmeláda a domácí džem.

Jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem

V obchodech najdeme marmelády a džemy, vyrobené podle normy:

  • Marmeláda je zavařenina z citrusů - pomeranče, citrónu, mandarinky, grapefruitu, limetky nebo pomela. Podle určitých pravidel už nemusí být výlučně citrusová, ale musí obsahovat aspoň 1/5 citrusové složky.
  • Džem je rosolovitá zavařenina, která obsahuje 1/3 jednoho druhu ovoce a přitom v ní jsou viditelně obsaženy i jeho drobné kousky. Pokud je ovoce více než předepsané množství, nazývá se extra nebo výběrový.

Pro většinu domácností je domácí marmeláda vyrobená z jakéhokoliv ovoce, které lze zavařit - i bez podílu citrusů. Džem je marmeláda, která se vaří jen krátkou dobu a obsahuje kousky. 

Zkuste si podle našeho videa připravit meruňkovou marmeládu, výborná bude i z jiného ovoce:

 

Komentáře

Další tipy a triky