Jaký je rozdíl mezi šafránem a světlicí: Obě rostliny se používají jako koření
Šafrán je jedno z nejvzácnějších a nejdražších koření na světě. Světlice barvířská - falešný, planý šafrán - je levnější náhražkou šafránu. Obě rostliny se používají v kuchyni jako koření do polévek, omáček a při přípravě orientálních pokrmů.
Světlice barvířská, nazývaná saflor, falešný nebo planý šafrán, připomíná bodlák a dá se běžně pěstovat na zahradě. Ke konzumaci se používají květní úbory. Světlice je dostupnou a levnou náhradou vzácného a drahého šafránu.
Mohlo by vás zajímat
Jak dávkovat šafrán a světlici
Pozor na falešné padělky šafránu - rozhodně ho nekoupíte na tržnici:
- Pravý šafrán se přidává po nitkách - 3 nitky na hrnec polévky. Světlice použijeme 1 lžičku do stejného množství polévky.
- Šafrán i světlici využijeme v polévkách, omáčkách, v rýžových pokrmech a v jídlech z bílých ryb nebo v orientální a indické kuchyni.
Pokud jste nikdy neochutnali šafrán, nejde jeho sladkou, květinovo-medovou chuť příliš popsat. Ochutnáte-li pravý šafrán, už na jeho chuť nikdy nezapomenete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jaký je rozdíl mezi špekem a slaninou. Poradíme vám se způsobem využití
Komentáře