Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečená zeleninová a masová jídla často sypeme sýrem, který celý pokrm dochutí a na talíři zkrášlí. Sýrů je však mnoho druhů a ne všechny jsou k zapékání vhodné. Na některých je lepší si pochutnat jen tak zastudena.

Sýry jsou v české kuchyni velmi oblíbené a hojně se v receptech využívají. Mezi nejčastěji používané patří eidam a gouda. Jejich kvalitu poznáme podle žádoucí, lehce nažloutlé barvy a složení, ve kterém by měly být uvedeny údaje o podílu tuku v sušině a obsahu sušiny. Dále by měl kvalitní sýr obsahovat mléko, vodu, tuky, bílkoviny a celé spektrum minerálů a vitamínů

Jaký sýr použít na zapékání

Nejlepší jsou na zapékání polotvrdé sýry s obsahem tuku okolo 45 %. Mají vyšší podíl vody - lépe se tak rozpouští a vytváří na pokrmu krustu. Zároveň jsou měkké, pružné a snadno se strouhají. Nízkotučné sýry naopak příliš vhodné nejsou, protože brzy tuhnou a jsou gumové. Ideální na zapékání jsou tyto sýry

  • eidam s vyšším obsahem tuku a jemnou chutí;
  • gouda s jemnou až lehce oříškovou chutí;
  • ementál s typickými oky a výraznou oříškovou chutí;
  • čedar s výraznou aromatickou chutí a oranžovým zbarvením. 
Nastrouhaný sýr přidáváme až ke konci pečení a zapékáme jen kratší dobu. Pro výraznější chuť můžeme zkombinovat část polotvrdého sýru a část plísňové nivy, která se taktéž snadno rozpouští a dodá pokrmu lahodnou chuť. Vyzkoušejte naše zapečené slané palačinky se špenátem a sýrovou krustou. Dobrou chuť. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky