Jaký sýr na zapékání? Zvolte ten, který se dobře rozpustí a udělá krásnou krustu
Zapečená zeleninová a masová jídla často sypeme sýrem, který celý pokrm dochutí a na talíři zkrášlí. Sýrů je však mnoho druhů a ne všechny jsou k zapékání vhodné. Na některých je lepší si pochutnat jen tak zastudena.
Sýry jsou v české kuchyni velmi oblíbené a hojně se v receptech využívají. Mezi nejčastěji používané patří eidam a gouda. Jejich kvalitu poznáme podle žádoucí, lehce nažloutlé barvy a složení, ve kterém by měly být uvedeny údaje o podílu tuku v sušině a obsahu sušiny. Dále by měl kvalitní sýr obsahovat mléko, vodu, tuky, bílkoviny a celé spektrum minerálů a vitamínů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký sýr použít na zapékání
Nejlepší jsou na zapékání polotvrdé sýry s obsahem tuku okolo 45 %. Mají vyšší podíl vody - lépe se tak rozpouští a vytváří na pokrmu krustu. Zároveň jsou měkké, pružné a snadno se strouhají. Nízkotučné sýry naopak příliš vhodné nejsou, protože brzy tuhnou a jsou gumové. Ideální na zapékání jsou tyto sýry:
- eidam s vyšším obsahem tuku a jemnou chutí;
- gouda s jemnou až lehce oříškovou chutí;
- ementál s typickými oky a výraznou oříškovou chutí;
- čedar s výraznou aromatickou chutí a oranžovým zbarvením.
Komentáře