Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakým způsobem a jak dlouho se vaří kuře? Rozhodující je, jestli vaříme vývar, polévku nebo kuře v omáčce
Zdroj: Pixabay - RitaE

Vaření kuřete je velice jednoduché, když dodržíte základní pravidla - teplotu vody a délku vaření. Pokud jdou od masa lehce oddělit kosti, máte hotovo. Jak na to, aby se jídlo z kuřete pokaždé povedlo?

Pro způsob a délku vaření je rozhodující, jestli vaříme kuře v celku nebo jen jeho části; jestli vaříme polévku, vývar nebo maso dusíme v omáčce. Pokud se rozhodneme pro omáčku, je lepší maso vykostit a kosti vyvařit v polévce.

Jak správně uvařit kuře

Očištěné a omyté maso vaříme úplně ponořené ve vodě se solí a s kořením.

  • Kuřecí vývar - je důležité zalít maso studenou vodou, přivést k varu a pak nechat jen probublávat pod pokličkou, dokud nejde maso dobře oddělit od kostí.
  • Pokud vaříme kuřecí polévku, vkládáme kuře a zeleninu do studené vody a po půlhodině až hodině maso vyndáme, vykostíme (mělo by to jít velmi snadno), kousky vrátíme do polévky a ještě chvíli vaříme.
  • Maso do salátů, do dietní kuchyně a jako přílohu k zelenině vaříme z kuřecích prsíček. Maso vkládáme do horké vody, protože je žádoucí, aby se zatáhlo a uvnitř zůstalo šťavnaté. 
  • Kuře, dušené v omáčce - kousky masa osmahneme na tuku nebo na cibulovém základu, částečně zalijeme vařící vodou a dusíme do změknutí. Maso se vykosťuje, až když jde dobře od kostí oddělit.
  • Základem dietní stravy je uvařené kuře v páře. Vaříme ho v parním hrnci nebo na mřížce pod pokličkou. Kuřecí maso v páře je šťavnaté a plné chutí, protože se na povrchu rychle zatáhne a šťáva zůstane uvnitř.

Jak dlouho vařit kuře nebo jeho části

Záleží na tom, jak velké kuře máme a jaké jídlo z něj chceme uvařit.

  • Při vaření celého kuřete předpokládáme, že půjde o vývar - ten "táhneme" 1,5 až 2 hodiny, někdy i více, pokud chceme tekutinu zredukovat.
  • Maso v polévce stačí vařit maximálně 1 hodinu, ale stačí mu i méně, protože ho po odstranění kostí budeme ještě vařit se zeleninou.
  • Krky, hřbety a křidýlka vaříme půl hodiny. Důležité je, aby maso kolem kostí nebylo růžové a kosti šly dobře vyndat.
  • Celá kuřecí prsa vaříme maximálně půl hodiny, aby si zachovala svou šťavnatost. Prsíčka, určená k dalšímu použití (grilování), stačí jen na minutu ponořit do horké vody, aby se zatáhla a nepustila šťávu ven.
  • Kuře vařené v páře potřebuje asi 10 minut na vytvoření páry a poté se "táhne" 1,5 až 2 hodiny, dokud se nezačne částečně rozpadat.
  • Kuřecí maso, dušené v omáčce, změkne za jednu hodinu. Ujistíme se, že kosti jdou dobře oddělit od masa, popřípadě ho úplně vykostíme a necháme ještě pár minut vařit.

Polévka je grunt a kuřecí polévky především. Možná se po ale vykostění kuřete rozhodnete, že uvaříte polévku jen z kostí a odřezků a z plátu masa připravíte roládu:

Kuřecí maso je lehce stravitelné, proto se hodí i jako strava pro děti. Pro kojence do příkrmů je potřeba maso důkladně provařit a rozmixovat ho, aby nebylo suché, jinak si s ním dětský organismus poradí jen těžko.

 

Komentáře

Další tipy a triky