Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játra patří mezi oblíbené pochoutky mnohých z nás, především pro jejich nezaměnitelnou chuť a strukturu. Jatýrka by neměla v našem jídelníčku chybět hlavně pro obsah vitamínů a minerálů. Navíc mají široké využití v kuchyni.

K přípravě chutných pokrmů využíváme nejčastěji játra kuřecí, která se hodí do omáček a do polévkových knedlíčků. Vepřová játra naopak chutnají fantasticky na roštu a dušená. Naprostou lahůdkou jsou ovšem játra kachní a husí.

Játra ve studené kuchyni

Nejvíce oblíbenou chuťovkou z jater je jednoznačně domácí paštika, která získá zajímavou chuť díky dochucení tymiánem či rozmarýnem. Kuřecí či králičí játra chutnají skvěle restovaná na přírodno, podávaná s čerstvým pečivem.

Oblíbené pokrmy s játry

Játra jsou zdravou a výživnou surovinou, naložená v marinádě z červeného vína a koření můžeme jatýrka jednoduše připravit na grilu. Oblíbená jsou také usmažená dozlatova v klasickém trojobalu nebo podušená na cibulce s rýží.

Dušené pokrmy s játry

Vepřová játra si skvěle notují zejména s červeným vínem v základu, jejich chuť navíc dokáže pozvednout slanina, plátky jablíček či švestek. Báječně chutnají játra také podušená na kořenové zelenině, s majoránkou či rozmarýnem.

Chuťovky s játry

Nebojte se s játry připravit lehké chuťovky k pivu pro vaši rodinu či přátele. Netradiční chuťovkou jsou restovaná jatýrka podávaná na topince s volským okem, podobně skvěle chutnají také ve slaninovém kabátku s jablky.

Zapomenout nemůžeme ani na tradiční játrové knedlíčky, bez kterých se neobejde silný hovězí vývar. Videorecept vám přiblíží jednoduchý postup, jak je připravit. 
Přejeme dobrou chuť.

Další tipy a triky