Jak připravit dokonalé játrové knedlíčky do polévky? Poradíme, jaká játra na ně použít a jak je zpracovat
Polévka s játrovými knedlíčky je hitem mezi svátečními polévkami. Připravit játrové knedlíčky tak, aby byly chutné, a nebyly ani tvrdé, ani se nerozvařily, není pro začátečníky zcela jednoduché.
Do játrových knedlíčků patří játra - samozřejmě, jenže jaká? Začátečníkům se budou lépe zpracovávat drůbeží nebo králičí játra. Ta jsou totiž jemná a lépe se s nimi pracuje, můžeme je škrábat nožem na prkénku nebo mixovat. Vepřová nebo hovězí játra raději umeleme na masovém strojku.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak připravit játrové knedlíčky
- Z jater odřežeme žilky a pokud je potřeba, odblaníme je. Pak je naškrábeme, rozmixujeme nebo umeleme.
- Rozmělněná játra dáme do misky, rozklepneme k nim vejce, opepříme, přidáme česnek utřený se solí, rozemnutou majoránku, a promícháme. Do hmoty můžeme pro lepší chuť předem usmažit drobounce nakrájenou čtvrtinu cibule na trošce tuku do zlatova.
- Postupně zahustíme strouhankou. Strouhanka nasává tekutinu, proto pozor, aby knedlíčky nakonec nebyly tvrdé.
- Z hmoty tvoříme namočenýma rukama malé, asi 2 cm velké, kuličky. Necháme je přibližněi 0,5 hodiny odpočinout na prkénku nebo tácku.
- Knedlíčky vhazujeme přímo do připravené vroucí polévky a vaříme asi 3-5 minut. Vždy nejdříve zavaříme jeden knedlíček zkušební. Podle potřeby pak hmotu ještě zahustíme lžící strouhanky, nebo naopak zředíme troškou vývaru.
- Pokud připravujeme knedlíčky do zásoby, můžeme je po vytvarování zmrazit. Zmrazujeme na tácku, po zmrznutí sesypeme. Upotřebíme je do půl roku.
Játrové knedlíčky snadno připravíme i podle názorného videoreceptu:
Komentáře