Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Zdroj: Freepik - KamranAydinov

Nedozrálé ovoce nedokáže správně dochutit krémy do dortů, náplně do řezů, zákusků a cukroví ani ovocné pěny a zmrzliny. Někdy jen nemáme možnost ochutit krémy tak, jak bychom si přáli. Nejlepší volbou proto bývá využití přírodních dochucovadel nebo jedlých potravinářských aromat.

Potravinářské jedlé aroma běžně seženeme v jakémkoli obchodě s potravinami nebo v drogerii. Přidáváme je přímo do krémů ve velmi malém množstvíPřírodní příchutě si můžeme připravit sami a to ze surovin, které máme běžně doma. Zkusíme se na některé z nich podívat.

Přírodní aromata k dochucení sladkých dezertů

Výhodou domácích dochucovadel je jejich pravá chuť bez nepříjemného ocásku umělých aromat. Na rozdíl od těch koupených můžeme přidávat příchutě bez omezení - čím víc, tím je chuť intenzívnější.

  • Nejznámější příchutí je pravá vanilka, kterou získáme vyškrábnutím semínek z vanilkového lusku.
  • Jedním z moderních dochucovadel je tonka fazole, strouhaná jako muškátový oříšek.
  • Čerstvě vymačkanou citrónovou nebo limetkovou šťávu můžeme nahradit domácím citrónovým lemon curd, jehož příprava není složitá a dá se používat dlouhodobě.
  • Sladký nebo slaný karamel se smetanou je další příchutí do zásoby a v chladu vydrží i rok.
  • Sladké ovocné likéry jsou výborným dochucovadlem do krémů pro dospělé, pro děti jsou vhodnější ovocné sirupy. Jejich konzistence by měla být hustá, aby se krém při šlehání nesrazil.
  • Alkohol se přidává do dezertů ke zvýraznění chuti - nejvíce se používá obyčejný rum.
  • Do šlehačky, tvarohu nebo zmrzliny je výborné namačkané ovoce nebo ovocná dřeň.
  • Letní limonády a koktejly výborně osvěží máta a meduňka

Koření a dochucovadla jako přírodní aroma

Kromě tekutých příchutí můžeme použít také koření a ingredience, které máme v kuchyni po celý rok.
  • Je to například obyčejná skořice, instantní káva nebo práškové kakao.
  • Strouhanou čokoládu je možné přidávat do těsta, do krémů, na ozdobu, prostě všude, kde potřebujeme čokoládovou příchuť.
  • Rozehřátou čokoládou můžeme dochutit i zabarvit všechny sladké dezerty. 
  • Koření s výraznou chutí, jako je anýz, hřebíček, kardamom nebo badyán, je součástí perníkového koření a dává mu jeho úžasnou vůni a chuť. 

Potravinářská jedlá aromata

Prodávají se v malých lahvičkách a jsou to příchutě, rozpuštěné v oleji:

  • Ovocné příchutě - jablko, hruška, švestka, jahoda, malina, banán, pomeranč, meruňka, mandarinka, ananas, broskev, borůvka, ostružina, meloun, rybíz, třešně, višně, citrón, limetka, grapefruit, mango
  • Příchutě alkoholu - rum, punč, vaječný koňak, whiskey, griotka, brandy, likér a sladký koňak
  • Ořechové příchutě - vlašský ořech, lískový oříšek, kešu, pekanový ořech, pistácie a arašídy, sladké a hořké mandle, kokos
  • Ostatní příchutě - káva, karamel, čokoláda a kakao, vanilka, skořice, peprmint, máta, perníkové koření, lékořice

Při dochucování potravin mějte na paměti, že potravinářská aromata musíte dávkovat po kapkách. Větší množství způsobí nepříjemnou pachuť jídla a tím ho můžete pokazit.

Jedním z nejpoužívanějších příchutí je karamel. Podle našeho videa si můžete zkusit připravit karamel do zásoby a sáhnout po něm, kdykoliv budete potřebovat polít zákusek, pohár nebo zmrzlinu:

Sladké drobečky

Výjimkou v množství používané potravinářské příchutě je punčové aroma. Pro přípravu sladkého rozvaru potřebujeme kromě rumu i půl lahvičky punčového aroma. Rozvar stačí na namočení punčové vrstvy řezů nebo jedné vrstvy dortového korpusu. Někdo však používá pouze rum v kombinaci se sirupem nebo vlastní namíchaný punč a stačí mu jen pár kapek umělé příchutě pro zvýraznění chuti.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky