Čím dochutit sladké krémy a náplně: Poradíme vám, jaká jsou přírodní a potravinářská aromata
Nedozrálé ovoce nedokáže správně dochutit krémy do dortů, náplně do řezů, zákusků a cukroví ani ovocné pěny a zmrzliny. Někdy jen nemáme možnost ochutit krémy tak, jak bychom si přáli. Nejlepší volbou proto bývá využití přírodních dochucovadel nebo jedlých potravinářských aromat.
Potravinářské jedlé aroma běžně seženeme v jakémkoli obchodě s potravinami nebo v drogerii. Přidáváme je přímo do krémů ve velmi malém množství. Přírodní příchutě si můžeme připravit sami a to ze surovin, které máme běžně doma. Zkusíme se na některé z nich podívat.
Přírodní aromata k dochucení sladkých dezertů
Výhodou domácích dochucovadel je jejich pravá chuť bez nepříjemného ocásku umělých aromat. Na rozdíl od těch koupených můžeme přidávat příchutě bez omezení - čím víc, tím je chuť intenzívnější.
- Nejznámější příchutí je pravá vanilka, kterou získáme vyškrábnutím semínek z vanilkového lusku.
- Jedním z moderních dochucovadel je tonka fazole, strouhaná jako muškátový oříšek.
- Čerstvě vymačkanou citrónovou nebo limetkovou šťávu můžeme nahradit domácím citrónovým lemon curd, jehož příprava není složitá a dá se používat dlouhodobě.
- Sladký nebo slaný karamel se smetanou je další příchutí do zásoby a v chladu vydrží i rok.
- Sladké ovocné likéry jsou výborným dochucovadlem do krémů pro dospělé, pro děti jsou vhodnější ovocné sirupy. Jejich konzistence by měla být hustá, aby se krém při šlehání nesrazil.
- Alkohol se přidává do dezertů ke zvýraznění chuti - nejvíce se používá obyčejný rum.
- Do šlehačky, tvarohu nebo zmrzliny je výborné namačkané ovoce nebo ovocná dřeň.
- Letní limonády a koktejly výborně osvěží máta a meduňka.
Koření a dochucovadla jako přírodní aroma
Kromě tekutých příchutí můžeme použít také koření a ingredience, které máme v kuchyni po celý rok.
- Je to například obyčejná skořice, instantní káva nebo práškové kakao.
- Strouhanou čokoládu je možné přidávat do těsta, do krémů, na ozdobu, prostě všude, kde potřebujeme čokoládovou příchuť.
- Rozehřátou čokoládou můžeme dochutit i zabarvit všechny sladké dezerty.
- Koření s výraznou chutí, jako je anýz, hřebíček, kardamom nebo badyán, je součástí perníkového koření a dává mu jeho úžasnou vůni a chuť.
Potravinářská jedlá aromata
Prodávají se v malých lahvičkách a jsou to příchutě, rozpuštěné v oleji:
- Ovocné příchutě - jablko, hruška, švestka, jahoda, malina, banán, pomeranč, meruňka, mandarinka, ananas, broskev, borůvka, ostružina, meloun, rybíz, třešně, višně, citrón, limetka, grapefruit, mango
- Příchutě alkoholu - rum, punč, vaječný koňak, whiskey, griotka, brandy, likér a sladký koňak
- Ořechové příchutě - vlašský ořech, lískový oříšek, kešu, pekanový ořech, pistácie a arašídy, sladké a hořké mandle, kokos
- Ostatní příchutě - káva, karamel, čokoláda a kakao, vanilka, skořice, peprmint, máta, perníkové koření, lékořice
Při dochucování potravin mějte na paměti, že potravinářská aromata musíte dávkovat po kapkách. Větší množství způsobí nepříjemnou pachuť jídla a tím ho můžete pokazit.
Jedním z nejpoužívanějších příchutí je karamel. Podle našeho videa si můžete zkusit připravit karamel do zásoby a sáhnout po něm, kdykoliv budete potřebovat polít zákusek, pohár nebo zmrzlinu:
Sladké drobečky
Výjimkou v množství používané potravinářské příchutě je punčové aroma. Pro přípravu sladkého rozvaru potřebujeme kromě rumu i půl lahvičky punčového aroma. Rozvar stačí na namočení punčové vrstvy řezů nebo jedné vrstvy dortového korpusu. Někdo však používá pouze rum v kombinaci se sirupem nebo vlastní namíchaný punč a stačí mu jen pár kapek umělé příchutě pro zvýraznění chuti.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
Komentáře