Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlé květy už dávno nejsou používány pouze ke zpestření dezertů. Na svůj vzhled nás lákají jako ozdoba celých pokrmů, ale také salátů, pomazánek nebo muffinů. Poznejte krásu jedlých květů a pozvěte je do kuchyně.

Jedlými květy se zdobí jídlo od nepaměti - nejen pro okrasu, ale také pro jejich chuť. Pokrmy servírované jako od lučních víl nadchnou nejednoho strávníka. Některé květy však můžete také naložit do octa či oleje a mít je pak kdykoliv k dispozici.

Kam za jedlými květy

Zapomeňte na květy z rostlin koupených v zahradnictví, jsou chemicky ošetřeny. Hledejte je na zahradě nebo v přírodě daleko od silnic a polí. Květy sbírejte v plném květenství, nerozvinuté nebo již odkvétající květy nejsou chuťově dobré.

Sběr květů

Ideálně směřujte sběr na dopoledne, aby květy vydržely co nejdéle svěží. K jídlu se obecně doporučují pouze okvětní lístky, nikoliv pestíky a tyčinky. Květy netrhejte, ale stříhejte, je to vůči rostlinám ohleduplné a jejich poškození je minimální.

Nejčastěji používané květy

Mezi nejběžněji používané jedlé květy patří lichořeřišnice, měsíček, jetel, denivky, ibišek, levandule, pažitka, šeřík, růže, pampeliška, sedmikráska, maceška, aksamitník, chrpa, sléz maurský, ale také květy jahod, bezu nebo cukety.

Jak využít jedlé květy

Květy jsou vděčnými pomocníky v kuchyni. Vyjímat se budou v domácích limonádách zamražené v kostkách ledu, lze je sterilovat, naložit do cukru, oleje nebo octa, připravit z nich lahodné sirupy a džemy, nebojte se je ani osmažit v těstíčku nebo je nasušit pro pozdější využití v kuchyni.

Pyloví alergici by se měli mít na pozoru a raději si jedlé květy odpustit, pokud si nejsou jistí následnou alergickou reakcí. Nesbírejte květy, u kterých si nejste jistí, že nejsou jedovaté.

A tip na závěr? Upečte si Pavlova dort, kterému zdobení květy nesmírně sluší:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky