Jedlé květy z jedlých surovin: Jsou krásnou ozdobou, kterou můžeme sníst
Dort s květinami vypadá luxusně. K dekoraci, například na slavnostní a svatební dorty, se nejčastěji používají živé květy, které se musí před krájením dortu odstranit, a tím se mnohdy zničí kouzlo, které takový moučník má.
Dalším způsobem zdobení dortů je použití jedlých květů z jedlých materiálů, které se krájí spolu s dortem a děti si je rozeberou jako sladkou dobrotu. Seznámíme vás s několika způsoby výroby květin na dekoraci dezertů, které zvládne i začátečník.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z čeho se dají vyrobit jedlé květy
Nejčastěji vyrábíme růže, ale i jiné květy nejsou na přípravu složité:
- Květiny z koupeného marcipánu a modelovací hmoty připravujeme ručně, s pomocí formiček, nebo je koupíme hotové v obchodě. Jejich výhodou je tvárnost a spousta barevných odstínů jedlých barev.
- Marshmallow hmota je pro své jemné pastelové barvy a sladkou chuť velmi oblíbená. Připravíme z ní falešný marcipán nebo ji nastříháme na lístečky, které na dortu složíme do tvaru květin.
- Domácí marcipán (mandlový, vařený, mléčný) můžeme připravit spolu s dětmi, obarvit ho jedlými potravinářskými barvami, rozválet a modelovat podle potřeby do tvaru různých květin a lístečků.
- Květiny z máslového krému vytvoříme pomocí cukrářského sáčku se štěrbinovou špičkou. Na pečicí papír stříkáme okvětní lístky nebo tvary růže, které po ztuhnutí v ledničce opatrně přeneseme na dort.
Jiné možnosti výroby jedlých květin
Nejen z tvarovacích hmot můžeme vyrobit květiny:
- Z jedlého papíru vystříháme jednotlivé lístky, které složíme k sobě, slepíme bílkem a pomocí štětečku obarvíme prachovou barvou.
- Květiny ze želé bonbónů jsou jednoduché na přípravu - želé nakrájíme ostrým nožem na plátky a přímo na dortu složíme kvítky.
- Jablečné růže vytvoříme z plátků očištěných jablek (slupku ponecháme, tvoří okraje lístků), které smotáme do tvaru růžiček a upečeme v troubě.
- Čokoládové lístečky vytvoříme potřením rubu opravdových lístků rozpuštěnou čokoládou - po sloupnutí listů získáme krásnou dekoraci.
- Průzračné květiny jako z jiného světa vytvoříme pomocí jedlého skla - Isomaltu. Na pečicí papír nalijeme kolečka, která podle potřeby ještě zatepla tvarujeme.
Naše video vám poradí, jak připravit domácí mléčný marcipán, abyste nemuseli shánět narychlo ten pravý:
Sladké drobečky
K výrobě květinek nám pomohou různá vykrajovátka, silikonové formičky nebo menší vykrajovátka na cukroví. K vytvarování lístků stačí květinu umístit do plata na vajíčka, vyloženého fólií. K naznačení žilkování použijeme nožík, vidličku, párátko nebo jakýkoliv předmět, který otiskneme do hmoty. Výhodou je vlastnit cukrářské kostice.
Komentáře