Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete mít originální vánoční stromeček? Vyrobte si na něj krásné jedlé ozdoby
Zdroj: Toprecepty.cz

Na stromek můžeme zavěsit i doma vyrobené drobné jedlé dobroty místo kupovaných. Takový stromeček může být velmi originální. A je to velká zábava i pro děti.

Perníkový stromeček

Krásné a voňavé perníčky doplněné stužkami jsou stylové. Při pečení perníčků s tím počítejte předem a do syrového těsta udělejte otvor na provlečení nitky nebo úzké stužky. Plech pod perníčky můžete nahřát a potřít včelím voskem (třeba ze svíčky). Perníčky budou krásně vonět. Po upečení je můžete namalovat nebo potřít bílou polevou, která se zeleným stromkem hezky kontrastuje. Krásné a vánoční jsou také červené stužky.

Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.

Sněhové pusinky a kroužky

Také sněhové kroužky z bílkového sněhu vařeného v páře a usušeného v mírné troubě vypadají na stromku moc hezky. Položte na plech papír na pečení s předkreslenými kroužky a nastříkejte je z bílkového sněhu. Sušte v troubě při 70-100 °C asi 60-90 minut. Upečené poznáte, že jdou z papíru odloupnout. Zavěste je na stužku. Také můžete na silnější nit položenou na plechu s papírem nastříkat z bílkové hmoty malé pusinky s rozestupy asi 12-15 cm a usušit v troubě stejně jako kroužky. Vzniknou půvabné řetězy.

Čokoládové bonbony

Bonbony z domácí čokolády zabalte do celofánu nebo staniolu (alobalu) a zavěste na stromek. Můžete použít i návod na domácí kolekci z formiček podle naší uživatelky. Staniol (i barevný) lze zakoupit v papírnictví

Karamelové bonbony

Také karamelky zabalené v celofánu a zavěšené na stromek budou hezky vypadat. Postupujte podle receptů.

Želé bonbony

Domácí želatinové bonbony vyrobte podle receptu a zabalte do kousků celofánu, aby byly vidět. Podle použitého ovoce můžete mít bonbony různobarevné.

Další nápady

Zabalte vlašské ořechy ve skořápce do alobalu nebo staniolu a zavěste. Zavěsit za stopku můžete i malá červená jablíčka (dávejte je blíž ke kmeni, aby vám nezlomila větvičky). Na drátek navlečte sušené ovoce (např. rozinky, švestky, křížaly, meruňky), můžete z nich tvořit i figurky nebo kroužky, srdíčka apod.

Takto ozdobený stromek bude netradiční a zajímavý.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky