Chcete mít originální vánoční stromeček? Vyrobte si na něj krásné jedlé ozdoby
Na stromek můžeme zavěsit i doma vyrobené drobné jedlé dobroty místo kupovaných. Takový stromeček může být velmi originální. A je to velká zábava i pro děti.
Perníkový stromeček
Krásné a voňavé perníčky doplněné stužkami jsou stylové. Při pečení perníčků s tím počítejte předem a do syrového těsta udělejte otvor na provlečení nitky nebo úzké stužky. Plech pod perníčky můžete nahřát a potřít včelím voskem (třeba ze svíčky). Perníčky budou krásně vonět. Po upečení je můžete namalovat nebo potřít bílou polevou, která se zeleným stromkem hezky kontrastuje. Krásné a vánoční jsou také červené stužky.
Perníčky
Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.
Sněhové pusinky a kroužky
Také sněhové kroužky z bílkového sněhu vařeného v páře a usušeného v mírné troubě vypadají na stromku moc hezky. Položte na plech papír na pečení s předkreslenými kroužky a nastříkejte je z bílkového sněhu. Sušte v troubě při 70-100 °C asi 60-90 minut. Upečené poznáte, že jdou z papíru odloupnout. Zavěste je na stužku. Také můžete na silnější nit položenou na plechu s papírem nastříkat z bílkové hmoty malé pusinky s rozestupy asi 12-15 cm a usušit v troubě stejně jako kroužky. Vzniknou půvabné řetězy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čokoládové bonbony
Bonbony z domácí čokolády zabalte do celofánu nebo staniolu (alobalu) a zavěste na stromek. Můžete použít i návod na domácí kolekci z formiček podle naší uživatelky. Staniol (i barevný) lze zakoupit v papírnictví
Karamelové bonbony
Také karamelky zabalené v celofánu a zavěšené na stromek budou hezky vypadat. Postupujte podle receptů.
Želé bonbony
Domácí želatinové bonbony vyrobte podle receptu a zabalte do kousků celofánu, aby byly vidět. Podle použitého ovoce můžete mít bonbony různobarevné.
Další nápady
Zabalte vlašské ořechy ve skořápce do alobalu nebo staniolu a zavěste. Zavěsit za stopku můžete i malá červená jablíčka (dávejte je blíž ke kmeni, aby vám nezlomila větvičky). Na drátek navlečte sušené ovoce (např. rozinky, švestky, křížaly, meruňky), můžete z nich tvořit i figurky nebo kroužky, srdíčka apod.
Takto ozdobený stromek bude netradiční a zajímavý.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vánoční kolekce byly za socialismu oblíbené. Půlkilová vyšla na 35 Kčs, rodiny s dětmi je fasovaly od ROH
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Komentáře