Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené dorty mají svůj název podle toho, že se ani jedna jejich část nepeče v troubě. Korpus tvoří piškoty nebo rozdrcené sušenky s máslem a na nich je směs ze smetany, tvarohu, mléka a želatiny. Horní část dortu může tvořit želatinová vrstva s ovocem.

Nepečený dort je zdravější variantou klasického pečeného dortu s máslovým  krémem. Jeho příprava je velice jednoduchá i pro začínající cukráře. Jde o lehký dort, který se hodí k létu a čerstvému ovoci a vychlazený z lednice báječně osvěží.

Nepečené dorty s piškoty

Některé dorty se skládají jen ze dvou nebo tří surovin:
  • Dort z piškotů a kysané smetany je velice snadný. Dortovou formu vyloženou potravinářskou fólií plníme vrstvami dětských kulatých piškotů a oslazené kysané smetany. Do smetany můžeme namáčknout i kousky ovoce. Tekutina se vsákne do piškotů. Dort necháme přes noc v lednici a podáváme vychlazený, ozdobený ovocem nebo čokoládou.
  • Dort Malakov nebo Šarlota se připravují podobně, na piškoty se vrství směs kysanky, tvarohu, jogurtu nebo šlehačky a mascarpone, která se prokládá kousky broskví, jahod nebo jiného měkkého ovoce. Na vnitřek dortové formy skládáme po obvodu dlouhé piškoty cukrovou vrstvou navrch, ty můžeme rychle namočit v ovocné šťávě. 
  • Dort nebo řezy Tiramisu jsou dalším velice jednoduchým nepečeným dezertem. Základem jsou dlouhé piškoty, namáčené v silné kávě s likérem Amareto. Piškoty vkládáme do formy a prokládáme krémem, připraveným z ušlehaných žloutků s cukrem a opatrně vmíchaným sýrem mascarpone. Povrch sypeme kakaem.

Sušenkový korpus na nepečený dort

Připravíme ho v případě, že nechceme rozmáčené piškoty, ale pevný korpus. Používáme máslové sušenky typu Lotus, Oreo nebo Bebe. Sušenky rozdrtíme pomocí sekáčku, mixéru nebo v sáčku válečkem. Pokapeme je rumem a spojíme s kouskem másla do těsta, které řádně propracujeme. Pak ho natlačíme do formy a upěchujeme

Smetanová směs na nepečený dort

Na sušenkový základ potřebujeme směs se želatinou nebo želatinovým ztužovačem.

  • Na obalu s jedlou želatinou je napsáno, jak s ní pracovat a jaký objem surovin potřebujeme. Návod dodržujte přesně, aby dort ztuhnul.
  • Na směs nejčastěji používáme ušlehanou šlehačku, mascarpone, tvaroh, kysanou smetanu, jogurt, ricotu nebo čerstvý sýr typu Lučina.
  • Chceme-li nahradit část sladké smetany nebo jogurtu ovocnou šťávou, musíme dodržet požadovaný objem surovin, proto ubereme jogurt nebo jinou ingredienci.
  • Ovoce zamícháme do směsi úplně nakonec, naneseme na sušenkový korpus a uhladíme. Dáme nejméně na několik hodin ztuhnout do lednice.

Dortové želé na dozdobení dortu

Želé připravíme podle návodu na obalu - smícháme ho se sladkou šťávou a přivedeme k varu. Na vychladlý dort narovnáme ozdobně kousky nebo plátky ovoce a opatrně je zalijeme částečně vychladlým želé. Dáme znovu do lednice, nejlépe na noc.
Jeden z receptů na nepečený dort s ovocem můžete vidět v našem videu:

Sladké drobečky

Do pohárů nebo mističek můžete nasypat sušenkovou drť a na ni nalít připravenou smetanovou směs se želatinou. Dochuťte ji čokoládou, kakaem nebo ovocným sirupem. Zkuste směs vrstvit spolu s ovocem nebo oříšky. Po zatuhnutí v ledničce ozdobte povrch dezertu šlehačkou a čerstvým ovocem nebo strouhanou čokoládou.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky