Perníčky pro začátečníky: Jak je připravit a jednoduše ozdobit
Perníčky jsou univerzálním pečivem. Můžeme je připravit plněné, k dekoraci nebo jako dárečky pro nejbližší. Slavnostní perníčky, bohatě zdobené bílkovou polevou, jsou luxusním doplňkem slavnostního stolu.
Perníčky, které vlastnoručně vyrobíme, jsou tím nejkrásnějším dárkem. Nemusíme být cukráři ani pekaři, dokonce ani výtvarníci - perníčky se dají ozdobit nejen bohatě, ale i jednoduše. Do přípravy tak můžeme zapojit i děti.
Mohlo by vás zajímat
Těsto na měkké perníčky
Vytvoření a pečení perníčků
- Těsto rozválíme na 5 mm plát a snažíme se příliš nepodsypávat moukou.
- Vykrájíme libovolné tvary, které přeneseme na plech dále od sebe.
- Perníčky pečeme na 180 °C, dokud se nenafouknou, nesrovnají a nezmatní.
- Ještě horké perníčky pomocí štětce potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Perníčky necháme vychladnout, pak je sejmeme z plechu a uložíme.
Bílková poleva na perníčky
- Obě ingredience poctivě třeme, dokud jsou patrné krystalky cukru. Můžeme si pomoci šlehačem.
- Výsledná poleva musí být tak hustá, aby zanechávala za vařečkou brázdu, která se po chvilce slije dohromady. Kapka polevy na stole rychle ztuhne.
- Pokud je poleva řídká, kapka na stole se rozlije do stran. Příliš hustá poleva nevytvoří pěkně kulatou hladkou tečku.
- Polevu vložíme do cukrářského sáčku, kterému ustřihneme maličký růžek ostrými nůžkami nebo vložíme zdobičku na perníčky.
- Polevu stlačíme v sáčku až dolů a zbytek sáčku zavážeme pomocí gumičky, aby nám poleva vrchem nevytékala.
Malování polevou na perníčky
Perníčky malujeme polevou, kterou jemně vytlačujeme z otvoru v sáčku. U hustší polevy musíme zmáčknout sáček trochu více. Řídkou polevu vylejeme do misky, vetřeme cukr do správné hustoty a polevu vložíme do nového sáčku. Budeme-li malovat linky přes sebe (mřížku), musíme je nechat zaschnout, než budeme přes ně nanášet další polevu, aby se nespojily. Polevu můžeme obarvit kapkou potravinářské barvičky, ale i bílé zdobení vypadá nádherně.
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře
14. 12. 2023 10:46
10. 11. 2023 12:31