Hezky ozdobit dort mohou i začátečníci. Podle našich praktických tipů a triků to zvládne každý
Ne každý z nás je manuálně a výtvarně nadaný. Ale i my méně zruční nebo zkušení můžeme ozdobit dort tak, aby byl koukatelný.
Upéct a naplnit dort je pro mnoho z nás snadnější než mu dát finální úpravu. A přitom právě zdobení dokáže i obyčejný korpus pozvednout mezi lákavé zákusky.
Některé dříve nemyslitelné „nedostatky“ už se staly módními hity. Některé dorty jsou tzv. „nahé“, jen promazané, bez namazaných stěn. Jindy je poleva nalitá tak, že stéká nepravidelně po okrajích. Zdánlivě nedbale rozmístěné ovoce, květy nebo cukrovinky na korpusu působí nakonec příjemně.
Máme pro vás tipy na zdobení, které i s minimem zkušeností a šikovnosti zvládne opravdu každý.
Jednoduché zdobení
- Nejjednodušší je pouhé poprášení povrchu (světlého kakaem, tmavého moučkovým cukrem), můžete předem položit šablonu a poté ji opatrně sejmout. Také můžete zkusit jako posyp nastrouhané ořechy, jemně strouhaný kokos, strouhanou čokoládu, opražené plátky mandlí, drobné cukrové zdobení, rozdrcené ovoce sušené mrazem apod.
- Krémem potřený povrch můžete do pruhů, čtverců, vlnovek apod. jemně narýhovat vidličkou nebo zubatou stranou cukrářské karty.
- Položte po obvodu pěkné a velké půlky jader vlašských ořechů nebo celé oloupané lískové (makadamové) oříšky. Zvláště u dortu s ořechovým krémem nebo korpusem to úplně stačí.
- Posypte povrch drobným čerstvým ovocem nebo naskládejte na plátky nakrájené ovoce větších tvarů (jahody, broskve, kivi,…). Můžete je vyskládat do tvaru kruhu, věnce, půlměsíce, srdce, poklást jimi jen půlkruh apod. Ovoce vždy doplňte zelenými lístečky bylinek (meduňka, máta, bazalka). Ovoce je také dobré potřít nebo zalít čirým dortovým želé, aby vydrželo déle svěží.
- Naaranžujte na povrch jedlé květy (sedmikrásky, fialky, macešky, měsíček, okvětní lístky růží), můžete zkusit i výraznější chutě (afrikán, brutnák, lichořeřišnice). Květy sbírejte na čistých lokalitách. Nemáte-li jedlé květy, kupte květy z jedlého papíru nebo marcipánové hmoty.
Zdobení čokoládou
- Polevu lijte vždy na vychlazený povrch, rozetřete širokým nožem nebo stěrkou nebo rozlijte po ploše opatrným nakláněním korpusu a klidně nechte na okrajích stéct „krápníky“. Pokud nemáte dort potřený krémem, potřete pod čokoládu povrch aspoň marmeládou, aby se ucpaly póry korpusu. Efektní a jednoduché je použití transfer fólie.
- Na pečicí papír rozetřete rozehřátou čokoládu na asi 1-2 mm, po zatuhnutí nalámejte a tyto nepravidelné kusy vyskládejte na dort.
- Z rozlité čokolády na papíru před úplným zatuhnutím formičkou vykrájejte tvary-lístky, květy apod.
- Rozehřátou čokoládu nalijte do zdobicího sáčku nebo papírového kornoutku a na pečicí papír kreslete obrázky. po zatuhnutí sloupněte.
- Škrabkou na zeleninu z tabulky čokolády naškrábejte hoblinky a položte na dort. Hezké je zkombinovat čokolády 3 barev.
- Nasekejte oblíbené čokoládové tyčinky a posypte jimi dort.
- Dětské dorty můžete ozdobit lentilkami, kočičími jazýčky nebo želatinovými bonbony. Z lentilek snadno vyskládáte jméno nebo číslici.
- Po obvodu rozmístěte čokoládové pralinky.
Dbejte, aby se chutě k sobě hodily a nekombinujte mnoho chutí na jednom dortu. Méně mnohdy znamená více. Ať se dílo podaří!
Komentáře