Beránek naší babičky musel mít bílou barvu a na krku červenou stužku s rolničkou
Sladký beránek patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče z různých těst ve formě ve tvaru beránka. Pečení sladkých dobrot patřilo mezi základní čtyřku Velikonoc - beránek, mazanec, jidáše a boží milosti.
Naše babičky striktně dodržovaly velikonoční tradice a piškotový beránek měl své nezastupitelné místo na svátečním stole. Zatímco mazanec patřil k snídani, na beránkovi si všichni pochutnali odpoledne, když se sešla rodina a hosté.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se peče beránek
V židovské tradici představoval beránek boží stádo, které vyvedl Mojžíš z otroctví. Na památku této svobody obětovala každá izraelská rodina berana, kterého přivedla do chrámu a po vykonání oběti položila jeho krev na oltář, zatímco maso upekla a snědla. V křesťanství symbolizoval beránek čistotu a pokoru Ježíše Krista, který prolil svou nevinnou krev na kříži a obětoval se za spásu celého světa. Postupem doby bylo beránčí maso nahrazeno sladkým beránkem - symbolem víry.
Mohlo by vás zajímat
Jak pekly beránky naše babičky
Věřící lidé připravovali na Bílou sobotu beránky, kteří představovali oběť a proto byli snědeni. Oproti současnosti, kdy připravujeme biskupské, čokoládové nebo krémové moučníky, byli beránci podstatně jednodušší. Na jejich přípravu se používaly vejce, cukr, mouka a máslo, těsto se dochucovalo sušeným ovocem a rozinkami. Každá hospodyně vlastnila keramickou nebo smaltovanou formu, kterou poctivě vymazala, vysypala moukou a upekla beránka, kterého ráno odnesla do kostela a nechala mu požehnat.
Jak se zdobí a podávají beránci
Podle našich babiček můžeme beránka jen poprášit cukrem a na krk mu uvázat barevnou stužku s rolničkou. Beránek by měl být na talíři doplněn něčím zeleným - babičky použily čerstvou pažitku, mladé kopřivy nebo špenát, ale my máme více možností - trávu nahradíme marcipánovou trávou, zelenou dekorační slámou, nastříhanými proužky krepového papíru nebo ubrouskem s velikonočním motivem. Beránka krájíme odzadu, aby nebyla pošlapána jeho důstojnost.
V současnosti máme spoustu možností, jak beránka dozdobit - například fondánovou nebo čokoládovou polevou, srstí z ušlehaných bílků či máslového krému a doplňky z marcipánu. Stejně jako naše babičky obložíme beránka na svátečním stole malovanými vajíčky.
Podívejte se na podrobný recept, podle kterého si můžete upéct velikonočního beránka.
Komentáře