Jednoduchý irský chléb kypřený sodou zvládnou i úplní začátečníci
Začátečníky, kteří by si chtěli upéct vlastní chléb, může odradit, že se jim recepty na chléb zdají příliš složité, časově náročné nebo komplikované. Nemusí být. Jednoduchý chléb kypřený sodou podle irského receptu určitě zvládnou.
Mnoho snadných receptů na klasický chléb je hrníčkových, jednoduché dávkování surovin je velké plus. V naší databázi máme i recepty na nehnětený chléb, který nedá téměř žádnou práci, je ale časově náročnější. Kdo má obavy z kynutého těsta, může upéct irský chléb kypřený jedlou sodou. Jeho výhodou je rychlá a jednoduchá příprava.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct jednoduchý chléb
Chléb kypřený sodou patří k těm s tmavší střídou, používáme na něj totiž celozrnnou mouku (špaldovou).
Potřebujeme 570 g mouky, 400 ml podmáslí nebo kefíru, 1 vrchovatou lžičku soli a 1 lžičku jedlé sody.
- Aby chléb nebyl příliš hutný, můžeme až polovinu špaldy nahradit moukou hladkou.
- V mouce rozmícháme sůl a sodu.
- Podmáslí nalijeme na mouku a krátce spojíme vařečkou. Těstu neprospívá dlouhé hnětení.
- Vytvoříme bochánek, položíme na plech vyložený papírem na pečení.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Můžeme péct s párou podle článku.
Zájemci o recept na jednoduchý nehnětený chléb mohou postupovat podle našeho videoreceptu.
Komentáře