Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše jsou sladké pečivo z kynutého těsta, které svým tvarem připomínají šneky. Patří mezi základní velikonoční dobroty, při kterých se nejčastěji používá těsto na mazance a vánočky nebo jeho tvarohová verze.

K Velikonocům patří tradiční pečivo - jidáše, mazanec, beránek nebo boží milosti. Každý moučník se připravoval jiný den a měl jiné poslání a účel. Jidáše se pekly na Škaredou středu nebo brzy ráno na Zelený čtvrtek - ten den se také podávaly.

Jaký význam mají jidáše

Jidáše svým tvarem připomínají svinutý provaz, na kterém se oběsil Jidáš Iškariotský poté, co zradil Ježíše Krista pro třicet stříbrných a zapříčinil tak jeho zatčení a smrt. Tvar provazu nemusí být striktně smotaný do spirály - bývají jím také různé uzle a vřetena. Těsto na jidáše se tradičně zadělává medem a po upečení se ještě horké pečivo teplým medem potírá, což prý symbolizuje plodnost a hojnost, ale také chrání proti uštknutí hady. 

Jidáše z časů našich babiček

Mazancové těsto bylo převážně kynuté, plné medu nebo i cukru, který se používal hlavně při svátečním pečení; másla, který mnoho hospodyněk nahrazovalo dostupnějším vepřovým nesoleným sádlem, a drahé jemně mleté bílé mouky. Tradiční jidáše musely být smotané do tvaru provazů, uzlů, smyček nebo velikonočních postaviček. Pečivo se těsně po upečení potíralo medem nebo jen sypalo cukrem.

Na jakých jidáších si pochutnáváme dnes

Mnoho lidí už ani neví, proč se na Velikonoce pečou jidáše - to ale nikomu nebrání je připravit a s celou rodinou si na nich pochutnat. Kynuté těsto můžeme vyměnit za vláčné tvarohové nebo šlehačkové, bílou mouku za zdravější špaldovou. Jidáše ovoníme citrónovou kůrou, ozdobíme rozinkami a po upečení poprášíme moučkovým cukrem, pokud mu dáváme přednost před medem.

Jidáše jsou pečivem, na kterých si pochutnáváme nejen na Velikonoce, ale i klidně pár dní před nimi. Kdo se nemůže dočkat jarních svátků, upeče si jidášky "na zkoušku". Z těsta můžeme vytvořit nejen provazy, ale i velikonoční zajíčky, ptáčky a kuřátka.

Už se vám sbíhají sliny? Podívejte se na recept, podle kterého si můžete voňavé velikonoční jidáše upéct.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli