Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kozí mléko nám přináší řadu benefitů a v poslední době získává na oblibě. Stejně tak tomu je u produktů z kozího mléka, které si často dokážeme doma sami vyrobit. V tomto článku se zaměříme na kozí jogurt, jehož příprava není složitá.

V první řadě je nutné počítat s tím, že kozí jogurt nikdy nebude tak hustý, jak jsme zvyklí u jogurtu kravského. Máme ale několik tipů, jak mu k hustotě trošku pomoci. Takový jogurt můžeme doředit mlékem a získat jogurtový nápoj, který si ochutíme podle sebe.

Jak si vyrobit domácí kozí jogurt

Kozí mléko má jinou strukturu než kravské a tuk v něm je více rozptýlen, aniž by se ve velkém usazoval na povrchu ve formě smetany.

  • Nejprve mléko zahřejeme na 90–93 ºC a teplotu udržíme alespoň 20 minut. Díky tomu by nám jogurt měl ztuhnout o trochu více.
  • Mléko zchladíme na 40–43 ºC a vmícháme do něj termofilní kulturu nebo živý jogurt z obchodu.
  • Mléko udržujeme při teplotě 40–43 ºC po dobu 6–8 hodin. 
  • Po uplynutí 8 hodin mléko přemístíme do mrazáku, aby se rychle zchladilo, ale nezmrzlo, a až potom ho uskladníme v lednici. I tento krok podpoří výslednou tuhost jogurtu.
  • Další možností, která podpoří hutnější jogurt je přidání smetany z kozího mléka, sušeného kravského mléka nebo kravské smetany. 

Kozí jogurt má specifickou chuť, stejně jako kozí mléko. Můžeme ho jíst jako zdravou snídani, ale lze ho použít také do moučníků. Pro inspiraci přidáváme videorecept na jogurtovou bublaninu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky