Josta na zahradě: Tento kříženec angreštu a černého rybízu potřebuje dostatek prostoru. Využití je obdobné
Černý rybíz a angrešt zná každý, ale co takhle josta? Jedná se o křížence, který v sobě spojuje jejich vlastnosti. Za jostu vděčíme německému šlechtiteli Dr. R. Bauerovi, který ji díky své trpělivé práci vyšlechtil. A má smysl ji pěstovat na zahradě? Rozhodně ano.
Josta překvapí svým mohutným vzrůstem, určitě jí proto dopřejte stanoviště, na kterém ji nemusíte příliš omezovat. Bude díky tomu přinášet vyšší úrodu a vy si ušetříte práci se zkracováním. Výhodou pěstování je, že josta netrpí chorobami a škůdci, navíc je velmi životaschopná a úrodná. Dozrálé plody (na rozdíl od černého rybízu) neopadávají. A jiná výhoda? Miroslav Ryšán v knize Začínáme zahrádkařit uvádí: " Další pozitivní vlastností josty je, že se nemusí plodné větve odstraňovat po třech až čtyřech letech jako u rybízu, ale můžete je ponechat sedm i osm let a teprve potom odstranit. Než tak učiníte, musíte si v předcházejícím roce připravit výhony jiné."
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Využití josty v kuchyni
Plody josty připomínají na pohled tmavé angrešty nebo velký černý rybíz. Zpočátku jsou kyselé, ale když je necháte dobře vyzrát, získají lahodnost. Jedná se o kvalitní chutné a velmi zdravé ovoce, které se snadno sklízí. Využití je obdobné jako využití rybízu nebo angreštu. Plody můžete jíst syrové a hodí se i na přípravu marmelád a sirupů. Jsou skvělou surovinou na výrobu pečeného čaje, a to v kombinaci s dalšími druhy ovoce. Jednoduše se mrazí a dají se zpracovat do koláčů nebo kynutých knedlíků.
Pěstování josty
Jostě se daří na slunečném stanovišti, prospívá jí výživná půda (kompost, Cererit, NPK) a dostatek vláhy. Vhodný je mulč, který chrání její okolí před vysycháním. Rostlina je nenáročná a odolná. Dlouhé výhony někdy poléhají, v tom případně je vhodné vyvazování k opoře.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Josta je kříženec černého rybízu a angreštu, pěstovaný jako netrnitý keř nebo stromek. Existuje celá řada kultivarů, plody se dají využít podobně jako plody angreštu, černého rybízu a dalšího bobulového ovoce, na šťávy, marmelády, kompoty i likéry. Velice chutné jsou na koláčích a řezech, výborná je i zmrzlina z josty.
Podle následujícího videa si můžete na zimu připravit pečený čaj. Lehce nakyslá josta je do něho cennou surovinou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sklízet rybíz? Vyberte si jeden ze dvou způsobů sklizně nejpěstovanějšího drobného ovoce
Toužíte po záhonu levandulí, ale cena za sazenice vám připadá vysoká? Poradíme, jak je získat levněji
Jak uvařit nejlepší kynuté knedlíky. Výborné jsou z čerstvého ovoce, bohatě posypané tvarohem
Komentáře