Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Josta na zahradě: Tento kříženec angreštu a černého rybízu potřebuje dostatek prostoru. Využití je obdobné
Zdroj: Pixabay, Michael Wenzler

Černý rybíz a angrešt zná každý, ale co takhle josta? Jedná se o křížence, který v sobě spojuje jejich vlastnosti. Za jostu vděčíme německému šlechtiteli Dr. R. Bauerovi, který ji díky své trpělivé práci vyšlechtil. A má smysl ji pěstovat na zahradě? Rozhodně ano.

Josta překvapí svým mohutným vzrůstem, určitě jí proto dopřejte stanoviště, na kterém ji nemusíte příliš omezovat. Bude díky tomu přinášet vyšší úrodu a vy si ušetříte práci se zkracováním. Výhodou pěstování je, že josta netrpí chorobami a škůdci, navíc je velmi životaschopná a úrodná. Dozrálé plody (na rozdíl od černého rybízu) neopadávají. A jiná výhoda? Miroslav Ryšán v knize Začínáme zahrádkařit uvádí: " Další pozitivní vlastností josty je, že se nemusí plodné větve odstraňovat po třech až čtyřech letech jako u rybízu, ale můžete je ponechat sedm i osm let a teprve potom odstranit. Než tak učiníte, musíte si v předcházejícím roce připravit výhony jiné." 

Využití josty v kuchyni

Plody josty připomínají na pohled tmavé angrešty nebo velký černý rybíz. Zpočátku jsou kyselé, ale když je necháte dobře vyzrát, získají lahodnost. Jedná se o kvalitní chutné a velmi zdravé ovoce, které se snadno sklízí. Využití je obdobné jako využití rybízu nebo angreštu. Plody můžete jíst syrové a hodí se i na přípravu marmelád a sirupů. Jsou skvělou surovinou na výrobu pečeného čaje, a to v kombinaci s dalšími druhy ovoce. Jednoduše se mrazí a dají se zpracovat do koláčů nebo kynutých knedlíků.

Pěstování josty

Jostě se daří na slunečném stanovišti, prospívá jí výživná půda (kompost, Cererit, NPK) a dostatek vláhy. Vhodný je mulč, který chrání její okolí před vysycháním. Rostlina je nenáročná a odolná. Dlouhé výhony někdy poléhají, v tom případně je vhodné vyvazování k opoře.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Josta

Josta je kříženec černého rybízu a angreštu, pěstovaný jako netrnitý keř nebo stromek. Existuje celá řada kultivarů, plody se dají využít podobně jako plody angreštu, černého rybízu a dalšího bobulového ovoce, na šťávy, marmelády, kompoty i likéry. Velice chutné jsou na koláčích a řezech, výborná je i zmrzlina z josty.

Podle následujícího videa si můžete na zimu připravit pečený čaj. Lehce nakyslá josta je do něho cennou surovinou.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky