Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K čemu se hodí vepřová bránice? Poradíme, jak využít neprávem opomíjenou surovinu
Zdroj: Freepik

Vepřová bránice je tuková blána, která v těle prasete obaluje střeva a odděluje od nich srdce, plíce a játra. Říká se jí síťka, závoj, mikra, nec nebo košilka a je vyhledávanou surovinou pro své ojedinělé vlastnosti.

Vepřová bránice je neprávem opomíjená část pobřišnice prasete. Kousky tuku protkaná blána připomíná síťku. Slouží k zabalení suššího nebo mletého masa, kterému dodá při pečení báječnou chuť a šťavnatost.

K čemu se používá vepřová bránice

Vypranou a osušenou bránici roztáhneme na stole a plníme:

  • Mleté maso jako karbanátky, sekaná, kebab drží pěkně pohromadě.
  • Suché maso - plec, pečeně, kýta nebo kotleta získají na šťavnatosti.
  • Králičí a drůbeží maso mají díky tuku z bránice výraznější chuť.
  • Masová terina se vykládá bránicí a plní směsí masa, jater a koření.
  • Nádivka s uzeným, pečená v bránici, je výborným obědem nebo večeří.

Vepřová bránice je vhodná k plnění tím, co potřebuje dodat tuk, chuť a šťavnatost. Nehodí se na dušení ani vaření - jen správně vypečená bránice splní to, co od ní očekáváme. Pokud neseženeme bránici, můžeme použít kůži z kuřete.

Recept na výbornou sekanou vám poradíme v našem videu - bránice by sekanou výrazně vylepšila:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky