K čemu se hodí vepřová bránice? Poradíme, jak využít neprávem opomíjenou surovinu
Vepřová bránice je tuková blána, která v těle prasete obaluje střeva a odděluje od nich srdce, plíce a játra. Říká se jí síťka, závoj, mikra, nec nebo košilka a je vyhledávanou surovinou pro své ojedinělé vlastnosti.
Vepřová bránice je neprávem opomíjená část pobřišnice prasete. Kousky tuku protkaná blána připomíná síťku. Slouží k zabalení suššího nebo mletého masa, kterému dodá při pečení báječnou chuť a šťavnatost.
K čemu se používá vepřová bránice
Vypranou a osušenou bránici roztáhneme na stole a plníme:
- Mleté maso jako karbanátky, sekaná, kebab drží pěkně pohromadě.
- Suché maso - plec, pečeně, kýta nebo kotleta získají na šťavnatosti.
- Králičí a drůbeží maso mají díky tuku z bránice výraznější chuť.
- Masová terina se vykládá bránicí a plní směsí masa, jater a koření.
- Nádivka s uzeným, pečená v bránici, je výborným obědem nebo večeří.
Vepřová bránice je vhodná k plnění tím, co potřebuje dodat tuk, chuť a šťavnatost. Nehodí se na dušení ani vaření - jen správně vypečená bránice splní to, co od ní očekáváme. Pokud neseženeme bránici, můžeme použít kůži z kuřete.
Recept na výbornou sekanou vám poradíme v našem videu - bránice by sekanou výrazně vylepšila:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Komentáře