Kadeřávek je ideální pro zimní sklizeň, skvělý do karbanátků, polévek i salátů
Kadeřávek patří k těm nejoblíbenějším druhům zeleniny, která dobře snáší mrazivé počasí. Mohutné a pěkně zkadeřené listy můžeme sklízet v průběhu celé zimy a používat zasyrova i po tepelné úpravě. Mráz jim dá jemnost a příjemnou chuť.
Kadeřávek plní na zahradě dvě funkce, přináší užitek a je krásný na pohled. Jeho zkadeřené listy, kvůli kterým se pěstuje, zaujmou svým neobvyklým vzhledem. Velkou výhodou jeho pěstování je nenáročnost. U kapust, které mají hlávku, máme zájem o její velikost tzn. správně velká hlávka je žádoucí. Jenže u kadeřávku nám až tak nevadí, jestli je menší či větší, listy jsou chutné pokaždé a právě ty mladší (nejvýše umístěné) jsou lepší než starší. Kadeřávek hlávky netvoří, ale roste do výšky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kadeřávek na zahradě
Pokud s ním zatím nemáte zkušenosti, mohlo by vám pomoci několik rad.
- Stejně jako jiné kapusty má kadeřávek rád výživnou půdu, přesto jeho nároky nejsou tak vysoké a úspěch při jeho pěstování mají i ti, kterým se jiné košťáloviny daří méně.
- V běžných zahradních podmínkách je nejjednodušší sklízet kadeřávek po listech podle potřeby, a to během celé pěstitelské sezóny až do následujícího jara. Brzy na jaře ještě začnou vyrážet mladé křehké lístky.
- Po sklizni listy co nejdříve zpracujeme, protože jinak začnou brzy vadnout.
- Kadeřávek je ideální mít na zahradě, která je pro nás snadno dostupná, nejlépe hned u domu. Pokud se ale na zahradu během zimy nedostaneme, postupujeme stejně jako u jiné zeleniny - listy sklidíme na podzim, spaříme a zamrazíme pro použití během zimy.
Kadeřávek v naší kuchyni
Kadeřávek je nejlepší zpracovat vždy čerstvý.
- Najemno nakrájené listy výborně obohatí polévky, není jich potřeba mnoho.
- Karbanátky s kadeřávkem jsou velmi chutné, postup zpracování je obdobný jako u jiných odrůd kapusty.
- Vyzkoušejte výtečné kadeřávkové palačinky.
- Chutné jsou také předem krátce povařené listy obalené v trojobalu a usmažené.
- Mohly by vám chutnat chipsy z kadeřávku. Na jejich přípravu potřebujete pouze olej a sůl.
- Povařený a rozmixovaný kadeřávek lze přidávat nejen do karbanátků, ale také do nákypů.
- V neposlední řadě byste mohli ocenit i pesto z kadeřávku. Do našeho receptu budete kromě listů potřebovat také vlašské ořechy, česnek a trochu olivového oleje.
- Výborný je svítek z kadeřávku, ochucený muškátovým květem a upečený na plechu.
- Syrové listy kadeřávku stačí nakrájet najemno, lehce posolit, pokapat olejem a trochu pomačkat. Po krátkém odležení se výborně hodí do salátu. Kdo chce, přidá k listům ještě utřený česnek nebo jinou zeleninu.
Při zpracování kadeřávku lze využít recepty pro jiné odrůdy kapusty. Báječné budou např. kapustové karbanátky, které můžete vyzkoušet podle následujícího videa.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jednoduché cottage buchty bez droždí a kynutí: Jsou hotové za chvilku a chutnají báječně s povidly i tvarohem
Kadeřávek vydrží na zahradě až do jara. Správnou chuť získá až po přemrznutí a dobře připravený je chutný i zasyrova
7 receptů na kapustové karbanátky: S touto košťálovou zeleninou chutnají výtečně
Komentáře