Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Název se váže k řece Cayenne a přístavnímu městu téhož jména v Jižní Americe (konkrétně Francouzské Guayaně). Území nechvalně známé z historie jako Ďábelské ostrovy sloužilo k deportaci trestanců z Evropy.

Zde jihoameričtí Indiáni pěstovali asi 2 cm drobné pálivé lusky. Nesprávným českým překladem (pepper = pepř i paprika) vznikl název, který nemá s pepřovníkem nic společného. Po objevení Ameriky se začal vozit kajenský pepř do Evropy. Je to nejostřejší z ostrého koření, vybírají se na něj ty nejpalčivější plody. 

Ve které kuchyni je kajenský pepř běžný

Chilli papričky, ze kterých se kajenský pepř získává, ovlivnily mexickou, španělskou a portugalskou kuchyni. Postupně se rozšířily do celého světa, asijská kuchyně je také přijala za své. V Maďarsku z pálivých papriček postupně vypěstovali sladkou papriku.

Mexická

Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými…

Do kterých jídel přidáváme kajenský pepř

Toto koření je vhodné hlavně do omáček ke grilovaným jídlům, vepřovému i drůbežímu masu, rybám i zvěřině. Dodá pikantní chuť gulášům, luštěninám, marinádám a dalším pokrmům. Labužníci přidávají chilli po vzoru Indiánů i do čokolády. V naší zemi prodávaný kajenský pepř má pálivost 12350 SHU. Je potřeba ho používat úsporně nikoliv kvůli ceně, ale pro možné alergické reakce citlivých lidí. 

Jaký je rozdíl mezi kajenským pepřem a chilli

Zatímco chilli se prodává i ve vločkové podobě, kajenský pepř je vždy jemně mletý. Celé papričky jsou na trhu k sehnání čerstvé, sušené i sterilované.

Připravte si s námi známé chilli con carne - směs fazolí, mletého masa a rajčat s pikantní chutí chilli. Postupem vás provede názorný videorecept. Dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky