Kalendář pečení - 4. advent a Štědrý den: Přípravy na Vánoce vrcholí
Na čtvrtou adventní neděli, takzvanou zlatou, se zapaluje čtvrtá, tzv. andělská, svíčka, která symbolizuje mír a pokoj všem lidem. Poslední advent připadá na neděli před 25. prosincem. Přípravy na Vánoce vrcholí, nastává období odpočinku.
Předvánoční přípravy jsou na samém konci. V některých domácnostech si užívají chvíle klidu, v některých se ještě dokončuje úklid, připravuje se nepečené cukroví a shání se poslední dárky a hlavně - kapr. Co zbývá ještě udělat?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se zaměřit poslední týden před Vánoci
Cukroví už musí být v krabicích a dózách:
- Je nejvyšší čas naplnit cukroví máslovými krémy, náplněmi a nádivkami, aby se stihlo rozležet.
- Naplněné cukroví poléváme polevami a zdobíme cukrovými ozdobami, proužky čokolády nebo oříšky.
- Připravujeme nepečené cukroví a do některého z nich zapracujeme všechny zbytky těsta, krémů a oříšků.
- Pečeme veky na chlebíčky, domácí chleba nebo housky a rohlíky k pomazánkám a salátům.
- Chystáme se na pečení jablečných štrúdlů a mandlových vánoček, kterými končí vánoční sladké pečení.
Štědrý den je přede dveřmi
Soustředíme se na sváteční stůl a krásné dekorace:
- Připravíme si talíře a podnosy, na kterých budeme servírovat cukroví. Na stůl dáme jen tolik, kolik víme, že se sní - čokoláda může teplem povolit.
- Ozdobený stromeček je středem obývacího pokoje - pokud na něj chceme zavěsit čokoládové bonbóny, dáme je jen na kraj, kam dosáhnou děti.
- Podáme včas bramborový salát z lednice, aby nebyl příliš studený. Vše k obalování kapra a řízků si připravíme předem a prostřeme vánoční stůl.
- Mějme na paměti, že od stolu se nesmí vstávat - je to sice pověra, ale zabráníme tím dětem, aby odbíhaly ke stromečku hlídat Ježíška.
- Svaříme víno, punč, připravíme nápoje pro děti i dospělé a zobání na večer. Štědrý den není o přejídání, ale o lásce, klidu a pohodě.
Horký nápoj po štědrovečerní večeři - to je výborný vánoční punč. V našem videu vám ukážeme jeho přípravu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Salonky byly původně luxusními bonbonky v salonech bohatých. Podle tohoto receptu si je připravíte i doma
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Kapra můžete před obalováním naložit do mléka nebo mléčného kysaného produktu. Jak na to, poradí názorné video
Komentáře