Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Čtvrtý adventní týden letos probíhá od 18.12. – 24.12., což znamená, že končí vlastně Štědrým dnem. A více času již nebude, vánoční přípravy vrcholí - proto již během těchto dnů dopečeme a dokončíme i méně trvanlivé cukroví a krémy.
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky z listového nebo odpalovaného těsta. Mezitím dokončujeme polevy, náplně a zdobení drobného cukroví, s čímž jsme už začali v minulém týdnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Cukroví pečené na poslední chvíli
Pečeme cukroví, které již nepotřebuje čas na získání vláčnosti a naopak je hned dobré k jídlu. A protože nejběžnějším cukrovím jsou perníčky, máme pro vás recept na perníčky hned měkké:
2
Nepečené cukroví
Konečně přišel čas na toto cukroví, pustíme se do různých kuliček, koulí, úlků, kokosových salámů a dalších dobrot. Výhodně do těchto kousků spotřebujeme různé úlomky nepovedeného pečiva, ale budou se hodit i nadrcené piškoty. Připravit můžeme i kousky bez cukru, o sladkost se postarají např.datle a rozinky. Mezi nejatraktivnější druhy patří např.:
- nepřekonatelné včelí úlky (vosí hnízda),
- výborné nepečené kuličky,
- geniální nutellové špičky,
- jednoduché Raffaello kuličky s mandlí uprostřed,
- kokosový salám (obarvený pestrými gelovými barvami).
3
Vánočka
Vánočka je tradiční vánoční pečivo, na kterém si rádi pochutnáme, a samozřejmě ta domácí je nejlepší. Naše další články se podrobněji zaměřují na tato témata:
- jak se dělá vánočka,
- jak se peče vánočka ve formě,
- jak se plete vánočka ze šesti pramenů,
- jak se plete vánočka z devíti pramenů.
4
Jablečný závin (štrúdl)
Vánoční závin určitě přijde k chuti, můžeme do něj přidat vlašské ořechy a rozinky, aby byl ještě lepší. Připravíme např.:
- závin z listového těsta,
- závin z taženého těsta,
- závin z jogurtového těsta,
- závin z křehkého těsta.
5
Pečivo z listového těsta
Z listového těsta pečeme sladké sváteční pečivo. Slané využijeme více až v dalších dnech, když budeme chystat pohoštění pro návštěvy. Doporučujeme např.:
- vánoční sněhovou vločku
- listové trubičky se šlehačkou,
- křehké polštářky plněné kokosovým krémem,
- sýrové tyčinky z listového těsta,
- šneky z listového těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
6
Pečivo z odpalovaného těsta
Toto pečivo je nejlepší úplně čerstvé, ale stačí, když si korpusy upečeme předem a plníme je až v den konzumace. Pokud bychom je naplnili už předchozí den, budou mírně zvlhlé. Můžeme nachystat:
- věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou,
- banánky z odpalovaného těsta se šlehačkou a čokoládovou polevou,
- labutě z odpalovaného těsta, ze kterých budou mít radost nejen děti,
- karamelové větrníky.
7
Krémy k plnění cukroví a zákusků
Jen velmi krátce před plánovanou konzumací se pustíme do choulostivých krémů a náplní, které mají pouze krátkou trvanlivost, a proto musí být co nejvíce čerstvé. Připravené krémy mají skvělou chuť, hodí se nejen k plnění různých druhů drobného pečiva, ale i dortů, řezů a rolád. Vyzkoušejte:
A ještě jeden výborný recept na závěr - vyzkoušejte vánoční muffiny, které krásně provoní domov perníkovým kořením. S postupem poradí názorné video:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Hledáte velmi jednoduché cukroví na poslední chvíli? Vybrali jsme pro vás 6 druhů pečených dobrot, které nezklamou
Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Komentáře