Kalendář vánočního pečení: Do čeho se pustit v druhé polovině listopadu? Pečeme zázvorky, perníčky a klasickou štolu
Cukroví k vánočnímu období nerozlučně patří - krásně nám provoní a ozdobí chladné dny, během kterých je nám nejlépe doma v teple. Vůně vanilky, perníkového koření, citronové kůry a upečeného pečiva nám doma vykouzlí příjemnou atmosféru klidu a pohody.
V druhé polovině listopadu začínáme s pečením cukroví, které potřebuje nejvíce času na změknutí. Jsou to především tradiční perníčky a zázvorky. A pokud se chystáme pustit do klasické štoly, nastala právě nyní ta správná doba.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Perníčky - drobné pečivo z perníkového těsta
Některé druhy pečiva jsou náročné na použité suroviny a spotřebujeme do nich hodně tuku, pro perníčky to však neplatí. Jsou levné a tuku obsahují maličko.
- Proto potřebují více času na rozležení, aby byly měkké k jídlu. Po upečení je uložíme do krabice s rozkrojeným jablkem, které občas vyměníme. To jím pomůže získat vláčnost.
- Upéct výborné perníčky, to vyžaduje buď praxi, nebo nechat si poradit. Připravili jsme Deset častých otázek a odpovědí, které pečení usnadní i začátečníkům.
- Perníčkům dává tu správnou chuť vhodně zvolené koření.
- Jaká je nejlepší poleva na perníčky? Ta, která se snadno nanáší, rychle schne, nestéká a dobře chutná.
- Jak zdobit perníčky bílkovou polevou.
- Můžeme se pustit i do barevného zdobení, barvičky dají naším perníčkům zase nový rozměr.
- Podívejte se také, jak upéct perníčky, které jsou hned měkké.
- Vyplatí se znát nejčastější chyby při zdobení perníčků, a hlavně vědět, jak se jim vyhnout.
2
Zázvorky - voňavé pečivo našich babiček
Toto pečivo nás vyjde levně, ale jeho důkladné uležení je nutností. Zázvorky velmi rychle po upečení ztvrdnou, proto je uložíme stejně jako perníčky - s rozpůleným jablkem, které jim vrátí vláčnost.
- Zázvorky podle receptů našich babiček kypříme amoniem, ale použít můžeme i kypřící prášek nebo sodu. Podle některých receptů se zázvorky připravují bez kypřidla.
- Do těsta se přidává mletý sušený zázvor (koření), který jim dá tu správnou chuť. Můžeme přidat i trochu mletého čerstvého zázvoru.
3
Klasická štola z kynutého těsta
Klasická štola se připravuje z kynutého těsta s dostatečným množstvím rozinek, kandovaného ovoce a ořechů. Příjemně voní a je poměrně hutná.
- Potřenou máslem a pocukrovanou ji zabalíme a uložíme do chladna.
- Pečeme ji dva až tři týdny před plánovanou konzumací.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kalendář vánočního pečení: Připravme se na poklidné prožití adventu bez chaosu a stresu. Dobré plánování je základem
Rádi byste se pustili do barevného zdobení perníčků? Nenecháme vás v tom a přinášíme tipy na celé duhové spektrum
Co dává tu správnou chuť perníku? Perníkové koření namíchané v nejlepším poměru. Směs koupíme hotovou nebo ji sami namícháme
Komentáře