Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
V tomto týdnu dokončíme pečení základních druhů z minulého týdne. Pokud je již máme hotové, pustíme se do zpracování odložených bílků a upečeme z nich kokosky a pusinky. Je také vhodný čas na marokánky, a můžeme začít slepovat linecké cukroví marmeládou.
Druhý adventní týden probíhá tento rok 4.–10. prosince. Pokračujeme s pečením cukroví, které již bylo uvedeno pro první adventní týden: linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny, košíčky, plněné ořechy, išelské dortíčky, zdobené trubičky a strojkové cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Kokosky
Pustíme se do pečení kokosek a po upečení je uložíme k rozležení.
- Kokosky připravujeme z bílkového sněhu, který šleháme nad párou. Přidáme do něj cukr a strouhaný kokos.
- Na plech kokosky stříkáme buď sáčkem se zdobičkou, nebo klademe lžičkou.
- Pečeme je na mírno do světle růžové barvy.
- Klasické kokosky pečeme s předstihem, protože potřebují čas na změknutí.
- Skladujeme je v krabici s rozpůleným jablkem, které pravidelně vyměňujeme za čerstvé.
- O tom, jak upéct kokosky, podrobněji pojednává náš další článek. Mimo jiné poradí, jak upéct kokosky, které jsou měkké hned po upečení.
2
Cukroví z bílků
Odložené bílky zpracujeme do bílkového cukroví. Toto nadýchané a křupavé pečivo patří mezi levné druhy, ačkoliv na pohled vypadá "honosně".
- Můžeme upéct laskonky, pusinky a ořechové nebo mandlové křupinky.
- Některé kousky (pusinky) se velmi dobře hodí jako ozdoby na stromeček. Pro tyto účely jim můžeme dát barevný nádech.
- Při šlehání bílků nad párou bude bílková hmota pevnější a lépe udrží tvar. Hotové kousky zůstanou po usušení trvanlivé a křupavé.
- Bílkové pečivo se peče, nebo spíš suší, při velmi nízké teplotě 70–100 °C velmi dlouho, po dobu až 90 minut.
- Hotové pečivo uskladníme na suchém místě.
3
Marokánky
Toto cukroví je poměrně rychlé a jednoduché na přípravu. Zužitkujeme do něho kandované ovoce a mandle nebo jiné ořechy.
- Suroviny na těsto (moučkový cukr, máslo mléko, nasekané vyloupané mandle a kandovanou pomerančovou kůru) povaříme pozvolna s mlékem.
- Po odstavení přidáme hladkou mouku a necháme vychladnout.
- Lžičkou tvoříme hromádky na plech vyložený pečicím papírem.
- Upečeme v troubě do zlatova, stačí přibližně 10 minut při teplotě 175 °C.
- Upečené marokánky namáčíme jednou stranou do čokolády. Po upečení je necháme odpočívat na suchém místě.
4
Slepujeme cukroví marmeládou
Pustíme se do slepování lineckého cukroví marmeládou, ale na máslové krémy je zatím brzy.
- Pokud jsme linecké upekli už minulý týden, je nyní mírně zvlhlé, což je dobře. Díky tomu půjde dobře mazat, aniž by se kousky lámaly.
- K mazání použijeme hladkou jemnou marmeládu, bez semínek a kousků celého ovoce.
- Když se nám při mazání některé kousky rozlomí, odložíme si je na nepečené cukroví.
- Cukroví, které promažeme marmeládou v tomto týdnu, se nám do Vánoc pěkně rozleží.
Jak upéct marokánky podle názorného videa
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky, jak péct a zdobit linecké cukroví. Poradíme, jak při pečení uspět hned napoprvé
Jak snadno oloupat mandle - rady pro začátečníky
Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Komentáře