Kalendář vánočního pečení: Kdy péct jaké cukroví? S námi to zvládnete hravě, snadno a bez zbytečného stresu
Přemýšlíte, kdy začít dělat perníčky, kdy péct plněné ořechy, a kdy se pečou pracny? Předvánoční chystání někoho stojí nemalé nervy, ale není to nutné. Vše lze zvládnout v poklidu a advent si užít, nikoliv jen přežít. Podívejte se s námi, jak vše zvládnout v klidu a pohodě.
V adventních dnech najdeme jistě čas na pečení oblíbených druhů cukroví. Můžeme se řídit zvyklostmi z vlastní rodiny i následujícím přehledem a vybrat si, jaký druh cukroví a v jakém množství nesmí chybět na našem stole, a co naopak oželíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Druhá polovina listopadu
Zatím je před námi ještě dostatek času, ale již nyní můžeme začít s pečením.
- Koncem listopadu se již dají péct perníčky a pikantním kořením vonící zázvorky. Oba druhy jsou levným cukrovím podle našich babiček, které nezatíží kapsu, a z mála surovin vznikne krabice plná chutných kousků. Oba druhy cukroví navíc krásně provoní náš domov a navodí celé rodině sváteční náladu. Upečené perníčky a zázvorky po vychladnutí uložíme v krabici s rozpůleným jablkem, aby změkly. Jablko je vhodné občas kontrolovat a měnit. Dětem můžeme zároveň upéct perníkové Mikuláše a čerty, nejlepší to je spojit při jedné práci.
- Také klasickou štolu, pokud ji pečeme, už můžeme přichystat a vydatně pocukrovanou zabalit, aby se do Vánoc rozležela.
2
První adventní týden: 27.11. - 3.12.
Letos začíná advent brzy. V tomto týdnu již můžeme připravit cukroví z křehkých těst.
- Linecké zatím neplníme. Pokud pod vosí úlky a plněné kokosky dáváme linecké kolečko, nezapomeneme jich příslušný počet upéct už nyní, aby to bylo při jedné práci.
- Také "suché" druhy jako vanilkové rohlíčky nebo pracny už mohou odpočívat v krabici, aby se dostatečně rozležely.
- Upečeme i korpusy na plněné cukroví - košíčky, trubičky, išelské dortíčky, plněné ořechy, strojkové tyčky apod.
- Zbylé bílky uchováme ve sklenici v chladničce a využijeme později.
- Upečené korpusy dáme v krabici někam do chladna.
3
Druhý adventní týden: 4.12. - 10.12.
Základní druhy už máme nejspíš upečené, začínáme zpracovávat odložené bílky.
- V tomto týdnu upečeme kokosky a uložíme je, aby se rozležely.
- Také upečeme (spíš usušíme) cukroví z bílků. Toto cukroví je levné - z malého množství surovin vznikne mnoho kousků sladké dobroty.
- Také marokánky, které jsou rychlé a jednoduché, už mohou po upečení odpočívat v suchu.
- Cukroví, které slepujeme marmeládou, už můžeme slepit, aby se dostatečně rozleželo.
4
Třetí adventní týden: 11.12. - 17.12.
Vánoční přípravy vrcholí. Pečení by mělo být hotové, zbývá dokončení a zdobení kousků.
- Vyrobíme máslové krémy a naplníme upečené korpusy. Trvanlivé krémy jsou z kondenzovaného mléka nebo s moučnou kaší. Krém s pudinkovým nebo vaječným základem připravíme raději o týden později. Krémem plněné cukroví musíme uložit v chladnu (např. chladnička, balkon).
- Kdo peče tvarohovou štolu, zchladlou a pocukrovanou ji zabalí, aby se rozležela.
- Ozdobíme naplněné a slepené cukroví polevami a zvoleným zdobením.
- V naší databázi máme také druhy cukroví, které nepotřebuje odležet, takže můžeme na poslední chvíli doplnit případné zásoby.
5
Čtvrtý adventní týden: 18.12. - 24.12.
Jdeme do finále vánočních příprav.
- Vyrobíme nepečené cukroví, do kterého spotřebujeme zbytky krémů a rozlámané nebo méně podařené kousky cukroví.
- 1–2 dny před Štědrým dnem upečeme vánočku a závin. S upletením vánočky pomůže názorné video.
- Těsně před svátky ještě můžeme upéct zákusky z listového nebo odpalovaného těsta, protože nejlepší jsou čerstvé.
Na závěr pro vás máme tip na skvělé perníčky, které jsou hned měkké - příjemně nás naladí na vánoční atmosféru. Přejeme, ať se vám všechno cukroví a nejrůznější dobroty vydaří podle přání, a hlavně ať předvánoční období prožijete v klidu a pohodě, bez zbytečného stresu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře