Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve třetím adventním týdnu? Ještě pečeme cukroví a zdobíme polevami
Pečení již máme z velké části hotové. Péct můžeme cukroví, které už nepotřebuje delší čas k rozležení. Zdobíme trvanlivými krémy a polevami. Je čas upéct tvarohovou štolu, po upečení ji zabalíme a uložíme, aby získala vláčnost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Zdobení upečeného cukroví
Touto dobou již obvykle máme základní cukroví napečeno a čeká nás to nejpříjemnější - závěrečné zdobení. Ke zdobení používáme postupy a suroviny, o kterých víme, že jsou ve výsledku trvanlivé. Zatím raději nespěcháme s nepečeným cukrovím, protože má kratší trvanlivost. I tak máme stále co dělat.
2
Trvanlivé krémy do cukroví
Pokud se již pustíme do máslových krémů na slepování cukroví, vybíráme pouze takové, které neobsahují pudink a vejce, a máme u nich jistotu, že vydrží dostatečně dlouho. Trvanlivější jsou i krémy z kondenzovaného mléka a s moučnou kaší.
3
Čokoládová poleva
Zdobíme cukroví čokoládovými polevami - buď do nich cukroví namáčíme, nebo je např. ozdobně "pocákáme". Pokud čokoládu ještě dozdobujeme (např. rozpůlenými ořechy či mandlemi), musíme to stihnout dříve, než poleva začne tuhnout. Náš další článek poradí, jak jednoduše rozpustit čokoládu.
4
Jak ozdobit cukroví
Ke zdobení lze použít různé dekorace podle vlastní fantazie. Zdobíme např. polovinou vlašského ořechu nebo oloupané mandle, barevným zdobením, lentilkami, vhodným sypáním (např. kokosem nebo nastrouhanou tyčinkou Margot). S ozdobeným cukrovím již zacházíme opatrně, abychom povrch nepoškodili.
5
Tvarohová štola
Klasická štola z kynutého těsta se peče dříve, aby měla dostatek času na rozležení. Do tvarohové se pustíme až v tomto týdnu. Po upečení ji zabalíme a uložíme do chladna.
6
Cukroví na poslední chvíli
Některé druhy cukroví pečeme velmi brzy, perníčky a zázvorky se mohou péct už v druhé polovině listopadu. Pokud nám to ale nevyšlo, nebo ještě potřebujeme doplnit zásoby, využijeme recepty na cukroví, které je brzy měkké a uležení nepotřebuje. Můžeme vyzkoušet některé z těchto druhů:
- Měkké perníčky hned k jídlu
- Těsto na perníčky - hned měkké
- Cikánské řezy - na poslední chvíli
- Měkoučké čokoládové pracny - upečené na poslední chvíli. Patří mezi nejoblíbenější druhy cukroví.
- Marokánky - měkké a vláčné - suroviny nejprve povaříme a pak z nich tvoříme malé placičky, které během chvilky upečeme, a na závěr ozdobíme čokoládou.
- Kokosky hned měkké a vláčné - na toto cukroví zpracujeme zbývající bílky.
- Žloutkové cukroví do formiček - tato dobrotka připomíná "rakvičky" a patří mezi typické cukroví našich babiček. Pečeme je ve formičkách různých tvarů - vždy podobně velkých, aby se propekly současně. Uvnitř cukroví se vytvoří dutinka. Při podávání cukroví můžeme zdobit šlehačkou.
- Perníkové rolády - když do těsta na perníkovou roládu přidáme trošku tuku, nebude potřebovat odležení a bude hned k jídlu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct perníčky hned k jídlu
Následující video předvede, jak upéct výborné perníčky, které nepotřebují delší čas na změknutí. Se zdobením perníčků nám rády pomohou i děti.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit v druhém adventním týdnu? Pečeme kokosky a pusinky. Slepujeme marmeládou
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Komentáře