Kam dát kypřicí prášek a kam jedlou sodu? Záleží na tom, jaký moučník právě pečeme
Princip kypření je pokaždé stejný - v těstě je potřeba vytvořit bublinky vzduchu, díky nimž se moučník při pečení nafoukne a tím se výrazně ovlivní jeho konzistence a kvalita. Kypřicí prášek a soda jsou nejpoužívanějšími kypřidly.
Kypřicí prášek a jedlá soda patří mezi základní kypřidla těsta. Každé z nich funguje jinak, ale úkol mají stejný - dostat do těsta dostatek vzduchových bublinek, aby se nakypřilo, a po upečení bylo jemné a nadýchané. Poradíme, kam které kypřidlo použít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kam použít kypřící prášek
Prášek do pečiva používáme do lehkých těst, která jsou určena k okamžitému pečení. Před použitím se prášek musí smíchat s moukou a přidávat jako poslední, jinak v kontaktu s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost. Kypřící prášek používáme do piškotového, křehkého a tvarohového těsta, lívanečků, koláčů, bublanin a bábovek.
Kam použít jedlou sodu
Jedlou sodu používáme do těžších těst, které obsahují kyselou složku (podmáslí, ocet, citrón, jogurt) - díky ní soda reaguje a vytváří oxid uhličitý, uhličitan sodný a vodu. Těsto se sodou se nechává odležet i několik hodin, aby mělo čas k tvorbě vzduchových bublin. Jedlou sodou kypříme perníkové těsto, tvarohová a jogurtová těsta a sušenky.
Komentáře