Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Princip kypření je pokaždé stejný - v těstě je potřeba vytvořit bublinky vzduchu, díky nimž se moučník při pečení nafoukne a tím se výrazně ovlivní jeho konzistence a kvalita. Kypřicí prášek a soda jsou nejpoužívanějšími kypřidly.

Kypřicí prášek a jedlá soda patří mezi základní kypřidla těsta. Každé z nich funguje jinak, ale úkol mají stejný - dostat do těsta dostatek vzduchových bublinek, aby se nakypřilo, a po upečení bylo jemné a nadýchané. Poradíme, kam které kypřidlo použít.

Kam použít kypřící prášek

Prášek do pečiva používáme do lehkých těst, která jsou určena k okamžitému pečení. Před použitím se prášek musí smíchat s moukou a přidávat jako poslední, jinak v kontaktu s tekutinami okamžitě reaguje a ztrácí účinnost. Kypřící prášek používáme do piškotového, křehkého a tvarohového těsta, lívanečků, koláčů, bublanin a bábovek.

Kam použít jedlou sodu

Jedlou sodu používáme do těžších těst, které obsahují kyselou složku (podmáslí, ocet, citrón, jogurt) - díky ní soda reaguje a vytváří oxid uhličitý, uhličitan sodný a vodu. Těsto se sodou se nechává odležet i několik hodin, aby mělo čas k tvorbě vzduchových bublin. Jedlou sodou kypříme perníkové těsto, tvarohová a jogurtová těsta a sušenky.

Buchta, která je známá svou úžasnou nadýchaností a jemností, je bublanina s ovocem, která se kypří práškem do pečiva. Její příprava není složitá - pokud jste na ni dostali chuť, vyzkoušejte si ji upéct podle našeho receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky