Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené klobásy nemusí tvořit pouze samostatný chod, ale uplatní se jako chuťová složka ve spoustě bramborových, těstovinových, luštěninových nebo zeleninových pokrmů, polévek i slaných moučníků. Nabízíme přehled možností.

Opečená klobása je dobrota sama o sobě. Klobásy mají ale tak výraznou chuť, že dochutí spoustu jiných pokrmů. Důležitá je kvalita. Při nákupu sledujeme složení, aby v nich byl vysoký podíl masa, a nakupujeme pouze výrobky spolehlivého dodavatele. Ideální je samovýroba nebo alespoň soukromé řeznictví, které si kvalitu surovin i zpracování hlídá.

Masová jídla s klobásou

Klobása se v kombinaci s masem uplatní skvěle v různých závitcích, roládách nebo kapsách. Také ji můžeme nakrájenou nebo mletou přidat do mletého masa, do nádivky apod. Kolečka klobásy bývají téměř povinnou součástí špízů.

Polévky s klobásou

Některé polévky si bez přidané uzeniny ani neumíme představit. Patří sem různé bramboračky, zelňačky nebo luštěninové polévky. Klobásu nakrájíme a důkladně v polévce prohřejeme, aby se rozvinula vůně i chuť. Pikantní klobása polévku také okoření.

Bramborová jídla s klobásou

Každého asi nejdříve napadne oblíbený bramborový gulášhustá omáčka z brambor na paprice, do které patří oblíbená uzenina. Ale i nejrůznější bramborové pánve nebo zapečené brambory jsou s dobrou klobásou vynikající.

Těstoviny s klobásou

Oblíbené šunkofleky můžeme připravit i s klobásou místo šunky nebo uzeného masa. Klobása patří také do neméně oblíbených zelných těstovin. Fantazie a chuť nám napoví mnoho dalších možností. Nemusíme se bát experimentovat.

Luštěniny s klobásou

Čočku na kyselo nebo hrachovou kaši si bez dobré opečené klobásy představí asi málokdo. Také známé kovbojské fazole se bez klobásy neobejdou. Luštěniny si o dobrou uzenou klobásu nebo jinou uzeninu přímo říkají.

Zeleninová jídla s klobásou

Asi jako první zeleninový pokrm s klobásou si vybavíme lečo. Pochutnáme si ale také na různých zeleninových zapékaných pokrmech, omáčkách nebo eintopfech, které skvěle ochutíme právě klobásou. Ta totiž jejich chuť dotáhne k dokonalosti.

Klobásy ve studené kuchyni

Klobásy najdou své uplatnění jako důležitá surovina pomazánek nebo salátů, chuťovek, obložených mís, talířů i jiných rautových specialit. Klobásy často bývají žádanou součástí jedlých dárků v různých kreacích. Obdarovaný originální dárek jistě uvítá.

Slané pečivo s klobásou

Také v různých slaných koláčích, pizzách, závinech nebo chuťovkách jsou klobásy vítanou chuťovou i barevnou složkou. I v náplních banketek nebo drobných slaných zákusků mívají pikantní klobásky nezastupitelné místo.

Začátečníkům můžeme nabídnout videorecept na jednoduchá klobásová kolečka, která se hodí bez obav nabídnout i návštěvám. Usnadnit i urychlit si jejich přípravu lze koupeným hotovým listovým těstem.
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli