Uzené klobásy využijete do mnoha výborných pokrmů. Prohlédněte si jejich přehled
Uzené klobásy nemusí tvořit pouze samostatný chod, ale uplatní se jako chuťová složka ve spoustě bramborových, těstovinových, luštěninových nebo zeleninových pokrmů, polévek i slaných moučníků. Nabízíme přehled možností.
Opečená klobása je dobrota sama o sobě. Klobásy mají ale tak výraznou chuť, že dochutí spoustu jiných pokrmů. Důležitá je kvalita. Při nákupu sledujeme složení, aby v nich byl vysoký podíl masa, a nakupujeme pouze výrobky spolehlivého dodavatele. Ideální je samovýroba nebo alespoň soukromé řeznictví, které si kvalitu surovin i zpracování hlídá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Masová jídla s klobásou
Klobása se v kombinaci s masem uplatní skvěle v různých závitcích, roládách nebo kapsách. Také ji můžeme nakrájenou nebo mletou přidat do mletého masa, do nádivky apod. Kolečka klobásy bývají téměř povinnou součástí špízů.
Polévky s klobásou
Některé polévky si bez přidané uzeniny ani neumíme představit. Patří sem různé bramboračky, zelňačky nebo luštěninové polévky. Klobásu nakrájíme a důkladně v polévce prohřejeme, aby se rozvinula vůně i chuť. Pikantní klobása polévku také okoření.
Bramborová jídla s klobásou
Každého asi nejdříve napadne oblíbený bramborový guláš, hustá omáčka z brambor na paprice, do které patří oblíbená uzenina. Ale i nejrůznější bramborové pánve nebo zapečené brambory jsou s dobrou klobásou vynikající.
Těstoviny s klobásou
Oblíbené šunkofleky můžeme připravit i s klobásou místo šunky nebo uzeného masa. Klobása patří také do neméně oblíbených zelných těstovin. Fantazie a chuť nám napoví mnoho dalších možností. Nemusíme se bát experimentovat.
Luštěniny s klobásou
Čočku na kyselo nebo hrachovou kaši si bez dobré opečené klobásy představí asi málokdo. Také známé kovbojské fazole se bez klobásy neobejdou. Luštěniny si o dobrou uzenou klobásu nebo jinou uzeninu přímo říkají.
Zeleninová jídla s klobásou
Asi jako první zeleninový pokrm s klobásou si vybavíme lečo. Pochutnáme si ale také na různých zeleninových zapékaných pokrmech, omáčkách nebo eintopfech, které skvěle ochutíme právě klobásou. Ta totiž jejich chuť dotáhne k dokonalosti.
Klobásy ve studené kuchyni
Klobásy najdou své uplatnění jako důležitá surovina pomazánek nebo salátů, chuťovek, obložených mís, talířů i jiných rautových specialit. Klobásy často bývají žádanou součástí jedlých dárků v různých kreacích. Obdarovaný originální dárek jistě uvítá.
Slané pečivo s klobásou
Také v různých slaných koláčích, pizzách, závinech nebo chuťovkách jsou klobásy vítanou chuťovou i barevnou složkou. I v náplních banketek nebo drobných slaných zákusků mívají pikantní klobásky nezastupitelné místo.
Komentáře