Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pepř je plod pepřovníku černého. Pochází z Indie, ale v současnosti se k nám dováží z mnoha tropických zemí - jde totiž o nejpoužívanější koření ze všech, a proto se žádná světová kuchyně bez něj neobejde.

Pepř je název pro několik druhů koření, které mají podobnou hořce palčivou až hodně pálivou chuť. Ačkoliv je pepř plodem pepřovníku, má stejný název i drť z chilli papriček, nového koření nebo bobulí pepřovce. Poradíme, jak se v nich vyznat.

Jak použít různé druhy pepře

V kuchyni požíváme převážně 7 druhů:

  1. Černý pepř se nechává po sklizni fermentovat (kuličky zčernají) a posléze se suší a čistí. Má ostrou pálivou chuť, a proto se používá celý do polévek a mletý k okořenění steaků, dušeného masa, masových omáček a paštik.
  2. Bílý pepř se vyrábí z černého pepře odstraněním jeho slupek. Je daleko jemnější (a také dražší) než černý pepř. Je vhodný k dochucení polévek, omáček, bílých ryb, dušené zeleniny a drůbežího masa.
  3. Zelený pepř se sklízí ještě před dozráním plodů a hned se suší. Používá se celý, mletý nebo se nakládá do slaného nálevu. Je jemnější než pepř černý a výborně chutná v polévkách, smetanových omáčkách, v paštikách i sýrech.
  4. Kajenský pepř má červenou až červenohnědou barvu a získává se umletím sušených chilli papriček. Je velmi ostrý, a proto perfektně ochutí pálivá jídla - orientální, mexická nebo indická. 
  5. Růžový pepř je plodem pepřovce obecného, nikoliv pepřovníku černého. Má nasládlou zemitou chuť, která je mírněji ostrá oproti chuti pravého pepře. Používá se k okořenění masa, ryb, jemných omáček, polévek a zeleniny.
  6. Jamajský pepř není nic jiného než mleté nové koření, které pochází z Jamajky. V jeho chuti ucítíme pepř, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Hodí se do polévek, omáček, ale i k nakládání zeleniny.
  7. Sečuánský pepř je jedno z nejstarších koření a pochází z Číny. Jde o sušené tobolky keře žlutodřev peprný. Není tak ostrý jako černý pepř, ale má velmi výraznou chuť a vůni - proto se využívá v asijské kuchyni.

Pepř se dá koupit v mnoha podobách - celý, mletý, drcený či naložený. Pokud vlastníme mlýnek na koření, je lepší si pepř umlít doma těsně před použitím - bude mít výraznou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky