Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně jsou první připomínkou blížícího se podzimu. Oranžové koule všech možných velikostí se snažíme zpracovat na zimu do podoby kompotů, marmelád, kandovaného a sušeného ovoce a dýňového pyré.

Často používanou dýní na kandování je hokaido - je to nejen kvůli její zářivě oranžové barvě, ale také kvůli dobré zpracovatelnosti (nemusí se loupat). Hokaidó je přirozeně sladká a její jemná chuť ozvláštní sladká i slaná jídla, polévky i dezerty.

Jak připravit kandovanou dýni

  • Dýni (hmotnosti 2-3 kg) omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Zalijeme je vodou s kyselinou citrónovou (na 1 kg dýně 1 l vody a 1 lžička kyseliny). Dýni necháme stát do dalšího dne.
  • Vodu scedíme, kostičky nasypeme do kastrolu, smícháme s krupicovým cukrem (na 1 kg dýně 0,5 kg cukru) a šťávou z 1 pomeranče. Promíchanou směs necháme opět stát do druhého dne.
  • Třetí den směs zahřejeme a na mírném ohni provaříme 10-15 minut, dokud dýně nezesklovatí. Směs opět scedíme, nálev použijeme jako sirup a kostičky dýně dáme usušit do sušičky.
  • Po 24 hodinách smícháme kostičky s trochou krupicového cukru - aby se neslepovaly - a přesypeme je do vzduchotěsné nádoby, kterou uzavřeme víčkem.

K čemu použít kandovanou dýni

Sladká pochoutka je vyhledávaným mlsáním pro děti nebo chutným jedlým dárkem například pro paní učitelku. Kandovanou dýni můžeme přidat do bábovek, řezů, domácí čokolády, chlebíčků i dortových korpusů, zdobit jí sladké poháry, smetanové pěny nebo zmrzliny.

Kandovanou dýni můžeme využít do vánoční štoly nebo do biskupského chlebíčku, který si připravíme podle videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky