Kandovanou dýni můžeme přidat do sladkých moučníků nebo ji mlsat jako bonbóny
Dýně jsou první připomínkou blížícího se podzimu. Oranžové koule všech možných velikostí se snažíme zpracovat na zimu do podoby kompotů, marmelád, kandovaného a sušeného ovoce a dýňového pyré.
Často používanou dýní na kandování je hokaido - je to nejen kvůli její zářivě oranžové barvě, ale také kvůli dobré zpracovatelnosti (nemusí se loupat). Hokaidó je přirozeně sladká a její jemná chuť ozvláštní sladká i slaná jídla, polévky i dezerty.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kandovanou dýni
- Dýni (hmotnosti 2-3 kg) omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Zalijeme je vodou s kyselinou citrónovou (na 1 kg dýně 1 l vody a 1 lžička kyseliny). Dýni necháme stát do dalšího dne.
- Vodu scedíme, kostičky nasypeme do kastrolu, smícháme s krupicovým cukrem (na 1 kg dýně 0,5 kg cukru) a šťávou z 1 pomeranče. Promíchanou směs necháme opět stát do druhého dne.
- Třetí den směs zahřejeme a na mírném ohni provaříme 10-15 minut, dokud dýně nezesklovatí. Směs opět scedíme, nálev použijeme jako sirup a kostičky dýně dáme usušit do sušičky.
- Po 24 hodinách smícháme kostičky s trochou krupicového cukru - aby se neslepovaly - a přesypeme je do vzduchotěsné nádoby, kterou uzavřeme víčkem.
K čemu použít kandovanou dýni
Sladká pochoutka je vyhledávaným mlsáním pro děti nebo chutným jedlým dárkem například pro paní učitelku. Kandovanou dýni můžeme přidat do bábovek, řezů, domácí čokolády, chlebíčků i dortových korpusů, zdobit jí sladké poháry, smetanové pěny nebo zmrzliny.
Kandovanou dýni můžeme využít do vánoční štoly nebo do biskupského chlebíčku, který si připravíme podle videa:
Komentáře