Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto ve tvaru šneků je tradiční pečivo, které je ve Švédsku známé jako kanellbular. Jde o sladký moučník s chutí skořice, vanilky a kardamomu, který se podává ke kávě a je součástí nabídky každé tamní cukrárny.

Pokud je vám slovo kanellbular neznámé, určitě víte, co jsou skořicové švýcarky. Příprava obou moučníků je totožná - malý rozdíl je ve tvaru pečiva, kdy kanellbular jsou šneci a švýcarky bulky, které se konzumují ke kávě, ke snídani, ale i ke svačině.

Jak zadělat těsto na kanellbular

Připravíme si kynuté těsto na tuto sladkou pochoutku:

  • 750 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 75 g cukru
  • 125 g másla
  • 400 ml teplého mléka
  • větší špetka soli
  • lžička kardamomu

Do části teplého mléka nasypeme polovinu cukru a rozdrobené droždí. Směs zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. K němu přidáme ostatní ingredience a pomocí robota zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Jak vytvořit skořicové šneky

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme plát. Ten potřeme změklým máslem (potřebujeme aspoň 50 g) a hustě posypeme cukrem se skořicí a voňavým kardamomem. Celý plát smotáme do tvaru rolády. Ostrým nožem z něj krájíme plátky, které naklademe na plech s pečicím papírem. Necháme je chvíli odpočinout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým nebo krystalovým cukrem.

Šneky pečeme na 180 °C 15–20 minut do zlatavé barvy. Necháme je vychladnout na plechu, aby se za horka nerozmotávaly. Přejeme vám dobrou chuť.

Celý recept na skořicové šneky Kanellbural najdete zde:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli