Kanellbular: Připravte si s námi švédské sladké pečivo plněné skořicovým cukrem
Kynuté těsto ve tvaru šneků je tradiční pečivo, které je ve Švédsku známé jako kanellbular. Jde o sladký moučník s chutí skořice, vanilky a kardamomu, který se podává ke kávě a je součástí nabídky každé tamní cukrárny.
Pokud je vám slovo kanellbular neznámé, určitě víte, co jsou skořicové švýcarky. Příprava obou moučníků je totožná - malý rozdíl je ve tvaru pečiva, kdy kanellbular jsou šneci a švýcarky bulky, které se konzumují ke kávě, ke snídani, ale i ke svačině.
Mohlo by vás zajímat
Jak zadělat těsto na kanellbular
Připravíme si kynuté těsto na tuto sladkou pochoutku:
- 750 g hladké mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 75 g cukru
- 125 g másla
- 400 ml teplého mléka
- větší špetka soli
- lžička kardamomu
Do části teplého mléka nasypeme polovinu cukru a rozdrobené droždí. Směs zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. K němu přidáme ostatní ingredience a pomocí robota zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Jak vytvořit skořicové šneky
Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a vyválíme plát. Ten potřeme změklým máslem (potřebujeme aspoň 50 g) a hustě posypeme cukrem se skořicí a voňavým kardamomem. Celý plát smotáme do tvaru rolády. Ostrým nožem z něj krájíme plátky, které naklademe na plech s pečicím papírem. Necháme je chvíli odpočinout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme třtinovým nebo krystalovým cukrem.
Šneky pečeme na 180 °C 15–20 minut do zlatavé barvy. Necháme je vychladnout na plechu, aby se za horka nerozmotávaly. Přejeme vám dobrou chuť.
Celý recept na skořicové šneky Kanellbural najdete zde:
Komentáře