Kapr na modro: Co se za tímto nezvyklým názvem skrývá a jak rybu na modro připravit
Kapr na modro je tradiční sváteční pokrm, který nechybí v mnoha restauracích. Víte ale, proč na modro? V následujícím článku si řekneme, jak si toto jídlo připravit a jak dosáhnout neobvyklé modré barvy.
Kapr na modro je bohatším bratříčkem kapra na černo. Jedná se o porce kapra uvařeného v silném rybím vývaru, který je těsně před podáváním přelit horkým octem. Ocet způsobí, že maso zmodrá a netradiční jídlo je hotové. Pojďme se na přípravu podívat krok za krokem.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit kapra na modro
Rybí vývar se nepřipravuje dlouho, stačí povařit 20–30 minut.
-
Nejprve si připravíme silný rybí vývar, do kterého přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření, a dochutíme ho solí a octem.
-
Porce kapra i s kůží dáme pomalu vařit, tzv. táhnout, na 5–7 minut do vývaru.
-
Mezitím si svaříme 60 ml octa, 50 g cukru krupice a 50 g másla.
-
Když máme porce ryby uvařené, přelijeme je na talíři vroucí octovou směsí.
-
Do talíře můžeme přidat rybí vývar i zeleninu z vývaru na dochucení.
-
Podáváme s bramborami nebo s čerstvým chlebem.
Pokud vás tento způsob přípravy kapra příliš nezaujal, můžete vyzkoušet třeba báječného kapra pečeného na cibuli.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře