Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr na modro: Co se za tímto nezvyklým názvem skrývá a jak rybu na modro připravit
Zdroj: Toprecepty.cz

Kapr na modro je tradiční sváteční pokrm, který nechybí v mnoha restauracích. Víte ale, proč na modro? V následujícím článku si řekneme, jak si toto jídlo připravit a jak dosáhnout neobvyklé modré barvy.

Kapr na modro je bohatším bratříčkem kapra na černo. Jedná se o porce kapra uvařeného v silném rybím vývaru, který je těsně před podáváním přelit horkým octem. Ocet způsobí, že maso zmodrá a netradiční jídlo je hotové. Pojďme se na přípravu podívat krok za krokem.

Jak připravit kapra na modro

Rybí vývar se nepřipravuje dlouho, stačí povařit 20–30 minut.

  • Nejprve si připravíme silný rybí vývar, do kterého přidáme kořenovou zeleninu a divoké koření, a dochutíme ho solí a octem.

  • Porce kapra i s kůží dáme pomalu vařit, tzv. táhnout, na 5–7 minut do vývaru.

  • Mezitím si svaříme 60 ml octa, 50 g cukru krupice a 50 g másla.

  • Když máme porce ryby uvařené, přelijeme je na talíři vroucí octovou směsí.

  • Do talíře můžeme přidat rybí vývar i zeleninu z vývaru na dochucení.

  • Podáváme s bramborami nebo s čerstvým chlebem.

Pokud vás tento způsob přípravy kapra příliš nezaujal, můžete vyzkoušet třeba báječného kapra pečeného na cibuli.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky