Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta se pěstuje v různých odrůdách, které se liší vzhledem, barevností i obdobím vegetace. Oblíbená je kapusta listová, hlávková, kadeřavá i růžičková. Kdo by neznal kapustové karbanátky, ale i další chutná jídla z této zeleniny.

Kapusta má ráda výživnou půdu, ve které se jí dobře daří. Některé kapusty máme běžně přes zimu na zahradách a v průběhu zimních měsíců je chodíme na zasněžené záhony sklízet. Přemrznutí jim teprve dodá tu správnou chuť a jemnost. Využití v kuchyni je poměrně široké.

Kapusta na našich zahradách

Kapusta je nejen chutná a velmi zdravá, ale některé odrůdy jsou na pohled velmi krásné a působí okrasně

  • Toskánská kapusta (Nero di Toscana) je odolná kapusta s mohutnými plochými listy. Na první pohled upoutá svým majestátním vzhledem.
  • Kadeřavá kapusta (kadeřávek) krásně ozdobí záhony a snadno se sklízí. Zimu snáší velmi dobře a ještě na jaře dorůstají mladé lístky.
  • Růžičková kapusta je ceněná pro malé chutné růžičky, které se báječně hodí do polévek. Začátkem podzimu je potřeba stonek zalomit, aby se přestaly tvořit maličké růžičky, ale raději dorůstaly ty stávající.
  • Hlávková kapusta tvoří hlávku podobně jako zelí, ale listy jsou zkadeřené. Pro sklizeň v květnu a červnu vyséváme na přelomu srpna a září ozimé odrůdy.

Při výběru vhodných odrůd si všímáme doporučeného způsobu pěstování a odolnosti k chladu. Nepříjemným škůdcem, který mnohé zahrádkáře od pěstování kapusty odradí, jsou droboučké molice.

Kapusta v kuchyni

Máme pro vás několik tipů na ta nejlepší jídla s kapustou.

Uvařit, upéct, či usmažit můžete z kapusty ještě mnoho dalších jídel, třeba chutné jídlo z jednoho hrnce podle následujícího videoreceptu.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky