Kapusta je oblíbená otužilá zelenina. Výborná je dušená, do karbanátků i zapečená
Kapusta se pěstuje v různých odrůdách, které se liší vzhledem, barevností i obdobím vegetace. Oblíbená je kapusta listová, hlávková, kadeřavá i růžičková. Kdo by neznal kapustové karbanátky, ale i další chutná jídla z této zeleniny.
Kapusta má ráda výživnou půdu, ve které se jí dobře daří. Některé kapusty máme běžně přes zimu na zahradách a v průběhu zimních měsíců je chodíme na zasněžené záhony sklízet. Přemrznutí jim teprve dodá tu správnou chuť a jemnost. Využití v kuchyni je poměrně široké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kapusta na našich zahradách
Kapusta je nejen chutná a velmi zdravá, ale některé odrůdy jsou na pohled velmi krásné a působí okrasně.
- Toskánská kapusta (Nero di Toscana) je odolná kapusta s mohutnými plochými listy. Na první pohled upoutá svým majestátním vzhledem.
- Kadeřavá kapusta (kadeřávek) krásně ozdobí záhony a snadno se sklízí. Zimu snáší velmi dobře a ještě na jaře dorůstají mladé lístky.
- Růžičková kapusta je ceněná pro malé chutné růžičky, které se báječně hodí do polévek. Začátkem podzimu je potřeba stonek zalomit, aby se přestaly tvořit maličké růžičky, ale raději dorůstaly ty stávající.
- Hlávková kapusta tvoří hlávku podobně jako zelí, ale listy jsou zkadeřené. Pro sklizeň v květnu a červnu vyséváme na přelomu srpna a září ozimé odrůdy.
Při výběru vhodných odrůd si všímáme doporučeného způsobu pěstování a odolnosti k chladu. Nepříjemným škůdcem, který mnohé zahrádkáře od pěstování kapusty odradí, jsou droboučké molice.
Kapusta v kuchyni
Máme pro vás několik tipů na ta nejlepší jídla s kapustou.
- Chutná je kapusta dušená, podávaná s vařenými bramborami, ale někoho nadchne spíš klobásová kapusta.
- Kapustové karbanátky se často připravují s mletým masem nebo s uzeninou.
- Výtečné jsou i kapustové karbanátky zcela bez masa nebo se sýrem a kuskusem.
- K ochutnání doporučujeme nadýchané kapustové lívanečky.
- Můžete vyzkoušet maso na cibulce s růžičkovou kapustou.
- Výborné jídlo je zapékaná růžičková kapusta. Mohla by vám chutnat i pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku.
- Jídlem, které si našlo mnoho příznivců, je dušená mrkev s kapustou a kuřecím masem.
- A především - nezapomeňte kapustu dávat do polévek, zvlášť kapusta růžičková je v nich báječná.
Uvařit, upéct, či usmažit můžete z kapusty ještě mnoho dalších jídel, třeba chutné jídlo z jednoho hrnce podle následujícího videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Hlávková kapusta na zahradě: Na pěstování je méně náročná než zelí
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Jak udělat výborné kapustové karbanátky? Připravíme je z čerstvé kapusty, která je k dispozici i v chladném období
Komentáře