Jak udělat šťavnaté kapustové karbanátky? Podstatné je přidat ty správné přísady
Kapusta je sice po stránce výživové velmi ceněná, ale mezi strávníky je přece jen méně oblíbená. Ovšem kapustové karbanátky jsou naopak velmi žádané, receptů na ně je opravdu mnoho a jeden z nich se můžete naučit podle názorného videa. Recept je snadný a karbanátky jsou chutné, vyzkoušejte.
Kapustové karbanátky lze připravit z různých odrůd kapusty, výborné jsou z kapusty hlávkové, růžičkové, toskánské i z kadeřávku. Zvlášť ty, do kterých dáme dostatek vnitřních listů hlávkové kapusty, mají velmi dobrou chuť. Karbanátky lze připravit s masem, ale i v bezmasé verzi, kterou ocení vegetariáni.
Šťavnaté karbanátky s kapustou
Připravte si s námi karbanátky podle úvodního videa:
- Na 5 porcí budete potřebovat 1 střední kapustu, 300 g mletého masa, 100 g anglické slaniny, 2 vajíčka, sůl, mletý pepř, 1–2 lžičky provensálského koření (množství podle chuti), 1 cibuli, strouhanku, 3–4 stroužky česneku, olej na smažení.
- Kapustu očistěte podle potřeby, rozkrojte ji na několik kusů a uvařte. Vařit ji můžete ve vodě, v tom případě vývar použijte na polévku, nebo ji uvařte v páře. Uvařenou kapustu nechte okapat a zchladnout.
- Dále ji nadrobno nasekejte nebo umelte, případně rozmixujte.
- Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nadrobno nakrájejte, česnek utřete. Také slaninu nadrobno nakrájejte.
- Do mísy dejte ke kapustě mleté maso, slaninu a také vejce. Přidejte potřebné koření, sůl, nakrájenou cibuli, utřený česnek. Přidejte jen tolik strouhanky, aby vznikla směs, ze které se budou dobře tvořit karbanátky.
- Po důkladném promíchání směsi tvořte karbanátky, dobře to půjde, když si navlhčíte ruce. Obalujte je ve strouhance a smažte z obou stran na rozpáleném oleji.
- Karbanátky výborně chutnají s uvařenými bramborami nebo s bramborovou kaší.
- Tip: Místo mletého masa a slaniny lze do karbanátků dát mleté (rozmixované) uvařené luštěniny (např. sóju), sójový granulát, strouhané uzené tofu nebo strouhaný eidam. V tom případě je vhodné cibuli před přidáním osmažit na malém množství oleje.
Podívejte se na celé znění receptu na kapustové karbanátky z úvodního videa. Doporučujeme přečíst i komentáře, dozvíte se tam mimo jiné zajímavé možnosti, jak se dají suroviny na přípravu karbanátků obměnit a jak připravit karbanátky bez masa. Budeme rádi, když nám i vy napíšete, co se vám osvědčilo.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře