Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také milujete karamel nebo karamelovou polevu, ale ještě jste ji sami nevyráběli nebo vyráběli a nepovedla se? Naše návodné video vám ukáže jak na to.

Jak na klasický karamel

Nasypte krupicový cukr do kastrůlku a dejte na mírný plamen. Postupně míchejte a nechte cukr mírně zhnědnout. Důležitý je ten mírný plamen, aby se cukr tavil zvolna a rovnoměrně. Měl by se rozpustit všechen. V této fázi získáte karamel světle hnědé barvy, vhodný na ozdobení a vytahování tzv. karamelových „vlasů“, kterými se zdobí třeba slavný moučník croquembouche (krokánbuš). Tato poleva po zchladnutí ztvrdne jako sklo. Kastrůlek sejměte z plamene včas. Karamel ještě tmavne setrvačností!

Měkká  poleva se smetanou

Pokud chcete krájecí a měkkou polevu, nalijte do roztaveného karamelu vroucí smetanu. Dejte pozor, prudce to vzkypí. Nechte nad mírným plamenem rozvařit a ihned použijte k polévání moučníků. 

POZOR horký karamel má teplotu kolem 200 °C a je velmi nebezpečený!

Komentáře

Děkujeme za pochvalu :-8. Polevu raději nalijte na kolečka a rozetřete. Ať se daří! :-K

Dobrý den. Když upeču vánoční slepovaná kolečka, můžu je namáčet do tohoto karamelu? Nevím ale jak, abych si nespálila prsty. Děkuji za odpověď, váš karamel vypadá luxusně 👍

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky