Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Creme caramel: Fantastický karamelový krém vás nadchne svým vzhledem i chutí
Zdroj: Freepik, mrsiraphol

Jste fanoušky smetanově krémových dezertů a k tomu navíc milujete karamel v jeho nejrůznějších podobách? Karamelový krém známý také jako Creme caramel toto vše splňuje a nevěříme, že by mu někdo zvládl odolat.

Dezert Creme caramel by se dal zjednodušeně popsat jako smetanový pudink s karamelovým přelivem. Spojení jemné smetanové chuti s karamelem je naprosto bombastickou kombinací, ke které se budete určitě rádi vracet, přesvědčte se sami.

Jak připravit Creme caramel

Očarovala vás chuť karamelu? Pak musíte zkusit tento dezert původem z Francie.

  1. K přípravě karamelu potřebujete 120 g krupicového cukru a 50 g vody. Na krémovou náplň pak 500 g smetany ke šlehání, 65 g krupicového cukru a 4 vejce. K finálnímu dozdobení se skvěle hodí čerstvé mango s pomerančem.
  2. Nejprve si připravte karamel. Do kastrůlku vsypte cukr, vlijte vodu a na plotně vařte až do zhoustnutí směsi. Než však směs dosáhne bodu varu, míchejte ji krouživými pohyby kastrůlku, aby se cukr ve vodě rozpustil.
  3. Jakmile začne obsah hrnce vřít, už směs nijak nemíchejte, předejdete tím nežádoucímu krystalizování cukru. Vařte do jantarové barvy karamelu.
  4. Mezitím si připravte náplň. Do mísy rozklepněte dvě celá vejce, ke kterým přidejte dva žloutky a cukr. Metličkou smíchejte.
  5. Přichystejte si 6 zapékacích misek a vložte je do hlubokého plechu. Nalijte do nich hotový karamel a otáčením jednotlivých misek se snažte docílit rovnoměrného pokrytí celého jejich dna.
  6. Do hrnce po karamelu vlijte smetanu a přiveďte ji k varu. Poté ji přidejte do směsi vajíček s cukrem a rozmíchejte dohladka. Tuto horkou směs lijte na karamel v připravených mističkách, přibližně 0,5 cm pod okraj misek.
  7. Nyní nalijte vodu do hlubokého plechu, ve kterém stojí misky. Výška vody by měla být alespoň 1 cm, maximálně však do poloviny výšky misek. Vložte do spodní části předehřáté trouby a pečte při 150 °C na horkovzduch.
  8. Creme caramel je hotový v okamžiku, kdy se při pohybu s miskou netřese a je ztuhlý i v jeho středu. V tu chvíli vyndejte z trouby celý plech a nechte volně vychladnout. Takto kompletně celý plech i s miskami můžete po vychladnutí uložit přes noc do lednice, karamelová vrstva se krásně rozteče.
  9. Pomeranč a mango nakrájejte na menší kousky, zamíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se propojily chutě.
  10. Před podávám opatrně objeďte nožem vnitřní stranu misky k uvolnění dezertu, poté ho vyklopte na talíř - ztuhlý krém bude krásně politý karamelem. Nahoru pak dejte připravené ovoce a servírujte.

Co myslíte, vyzkoušíte tento lákavě vypadající dezert? Napište nám do komentářů, těšíme se na vaše odpovědi i poznatky. Smetanový karamel si můžete připravit i samostatně, jen pozor při manipulaci s ním, jeho teplota je velmi vysoká.

Komentáře

Další tipy a triky