Creme caramel: Fantastický karamelový krém vás nadchne svým vzhledem i chutí
Jste fanoušky smetanově krémových dezertů a k tomu navíc milujete karamel v jeho nejrůznějších podobách? Karamelový krém známý také jako Creme caramel toto vše splňuje a nevěříme, že by mu někdo zvládl odolat.
Dezert Creme caramel by se dal zjednodušeně popsat jako smetanový pudink s karamelovým přelivem. Spojení jemné smetanové chuti s karamelem je naprosto bombastickou kombinací, ke které se budete určitě rádi vracet, přesvědčte se sami.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit Creme caramel
Očarovala vás chuť karamelu? Pak musíte zkusit tento dezert původem z Francie.
- K přípravě karamelu potřebujete 120 g krupicového cukru a 50 g vody. Na krémovou náplň pak 500 g smetany ke šlehání, 65 g krupicového cukru a 4 vejce. K finálnímu dozdobení se skvěle hodí čerstvé mango s pomerančem.
- Nejprve si připravte karamel. Do kastrůlku vsypte cukr, vlijte vodu a na plotně vařte až do zhoustnutí směsi. Než však směs dosáhne bodu varu, míchejte ji krouživými pohyby kastrůlku, aby se cukr ve vodě rozpustil.
- Jakmile začne obsah hrnce vřít, už směs nijak nemíchejte, předejdete tím nežádoucímu krystalizování cukru. Vařte do jantarové barvy karamelu.
- Mezitím si připravte náplň. Do mísy rozklepněte dvě celá vejce, ke kterým přidejte dva žloutky a cukr. Metličkou smíchejte.
- Přichystejte si 6 zapékacích misek a vložte je do hlubokého plechu. Nalijte do nich hotový karamel a otáčením jednotlivých misek se snažte docílit rovnoměrného pokrytí celého jejich dna.
- Do hrnce po karamelu vlijte smetanu a přiveďte ji k varu. Poté ji přidejte do směsi vajíček s cukrem a rozmíchejte dohladka. Tuto horkou směs lijte na karamel v připravených mističkách, přibližně 0,5 cm pod okraj misek.
- Nyní nalijte vodu do hlubokého plechu, ve kterém stojí misky. Výška vody by měla být alespoň 1 cm, maximálně však do poloviny výšky misek. Vložte do spodní části předehřáté trouby a pečte při 150 °C na horkovzduch.
- Creme caramel je hotový v okamžiku, kdy se při pohybu s miskou netřese a je ztuhlý i v jeho středu. V tu chvíli vyndejte z trouby celý plech a nechte volně vychladnout. Takto kompletně celý plech i s miskami můžete po vychladnutí uložit přes noc do lednice, karamelová vrstva se krásně rozteče.
- Pomeranč a mango nakrájejte na menší kousky, zamíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se propojily chutě.
- Před podávám opatrně objeďte nožem vnitřní stranu misky k uvolnění dezertu, poté ho vyklopte na talíř - ztuhlý krém bude krásně politý karamelem. Nahoru pak dejte připravené ovoce a servírujte.
Co myslíte, vyzkoušíte tento lákavě vypadající dezert? Napište nám do komentářů, těšíme se na vaše odpovědi i poznatky. Smetanový karamel si můžete připravit i samostatně, jen pozor při manipulaci s ním, jeho teplota je velmi vysoká.
Komentáře