Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kardamom je rostlina z čeledi zázvorníkovitých. Původně pochází z Indie, Indonésie, Pákistánu a Nepálu, které byly dlouho výhradními producenty a vývozci. Největším pěstitelem kardamomu je v současnosti Guatemala.

Po vanilce a šafránu je kardamom třetí nejdražší koření na světě. Kardamom jsou zelené lusky se semeny, která chutnají kořenitě, mírně nasládle a trochu citrónově. Lusky uchovávají chuť koření po dlouhou dobu, proto se loupou až před mletím.

Kde se používá kardamom

Bez kardamomu se neobejde žádná východní kuchyně:

  • Je součástí nápojů, kořeněného čaje masala nebo výběrové arabské kávy.
  • Sladké orientální pokrmy, cukroví a zákusky se koření kardamomem, ale musí se přidávat jen střídmě, na špičku nože.
  • Zeleninové směsi (čatní), těstovinová a rýžová jídla (kari) obsahují směsi koření, jejichž součástí je kardamom.
  • Přidává se do dušených masových směsí a vývarů, do omáček, salátů, marinád na maso a pomazánek.
Kardamom je znám jako bělený i nebělený a používá se celý i mletý - pak má opravdu výraznou palčivou kafrovitou chuť. U nás se používá k ochucení sladkých moučníků a k přípravě indických jídel, která si v našich kuchyních našla své místo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky