Kardamom: Koření, bez kterého si neumíme představit žádný indický a arabský pokrm
Kardamom je rostlina z čeledi zázvorníkovitých. Původně pochází z Indie, Indonésie, Pákistánu a Nepálu, které byly dlouho výhradními producenty a vývozci. Největším pěstitelem kardamomu je v současnosti Guatemala.
Po vanilce a šafránu je kardamom třetí nejdražší koření na světě. Kardamom jsou zelené lusky se semeny, která chutnají kořenitě, mírně nasládle a trochu citrónově. Lusky uchovávají chuť koření po dlouhou dobu, proto se loupou až před mletím.
Mohlo by vás zajímat
Kde se používá kardamom
Bez kardamomu se neobejde žádná východní kuchyně:
- Je součástí nápojů, kořeněného čaje masala nebo výběrové arabské kávy.
- Sladké orientální pokrmy, cukroví a zákusky se koření kardamomem, ale musí se přidávat jen střídmě, na špičku nože.
- Zeleninové směsi (čatní), těstovinová a rýžová jídla (kari) obsahují směsi koření, jejichž součástí je kardamom.
- Přidává se do dušených masových směsí a vývarů, do omáček, salátů, marinád na maso a pomazánek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Srdíčka s rajčaty a paprikou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 1 hodinou
Škvarková pomazánka s Kunovjankou
Přidáno před 5 hodinami
Křepelky sous - vide s pečenou zeleninou a jogurtovým dipem
Přidáno před 16 hodinami
Mrkvová polévka s chilli
Přidáno před 17 hodinami
Zdravý barevný kuskus
Přidáno před 19 hodinami
Kokosová bábovka
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dalibor z Kozojed: Nejznámější vězeň na Pražském hradě měl nárok na hrách s masem k obědu a zelí s masem k večeři
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Indické zeleninové kari: Orientální pochoutka je plná zeleniny, rýže a koření
Komentáře