Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kardinálův řez je cukrářský výrobek, ve kterém se snoubí tři základní složky - sladký bílkový sníh, jemný piškot a nadýchaná šlehačka. V některých receptech se můžeme setkat i s ovocem, kterým je moučník proložený.

Obláčkově lehký moučník je dokonalý nejen chuťově, ale i na pohled. V řezu jsou vidět jednotlivé vrstvy obou těst, bílá šlehačka a červená marmeláda nebo kousky čerstvého ovoce. Příprava moučníku není složitá, zážitek z mlsání je však obrovský. 

Jak připravit korpus na kardinálský řez

Korpus se skládá ze dvou těst, které budeme na plech stříkat ze sáčku:

  1. 4 bílky našleháme s postupným přisypáváním 160 g cukru krupice a pár kapkami citrónové šťávy do nadýchaného jemného sněhu. Těsně před dokončením přidáme lžičku Solamylu a směs došleháme.
  2. 4 žloutky a 1–2 celá vejce ušleháme s 60 g cukru do husté pěny, přidáme 50 g hladké mouky a 1/2 kypřicího prášku. Obě těsta naplníme do cukrářských sáčků, kterým těsně před použitím ustřihneme špičky.

Plech vyložíme pečicím papírem. Na jednu stranu plechu nastříkáme po celé délce sněhový pásek (rovný nebo složený z bochánků). Druhý a třetí pásek nastříkáme hned vedle prvního s 2–3 cm mezerou. Plech otočíme a to samé vytvoříme na druhé straně. Do mezer mezi sněhovými pásky nastříkáme piškotové těsto, které je řidší, takže po rozlití mezery vyplní. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a moučník upečeme.

Jak složit kardinálské řezy

Korpus necháme mírně vychladnout po dobu několika minut.

  • Ještě teplý ho převrátíme na utěrku, poprášenou cukrem a sejmeme pečicí papír. Necháme ho úplně vychladnout, abychom ho nepomačkali.
  • Obě spodní strany moučníku potřeme výraznou marmeládou. Pokud je tuhá, naředíme ji teplou vodou do potřebné hustoty.
  • Ušleháme 500 ml smetany (33–40 % tuku). Nemusíme ji sladit - nebo jen velmi málo, zákusek je sladký dost. Šlehačku natřeme na jeden pruh těsta.
  • V této fázi můžeme šlehačku posypat kousky měkkého ovoce - maliny, jahody, broskve, mango. Přiklopíme druhý plát marmeládou dolů.
  • Moučník posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme ho podávat.

Příprava kardinálských řezů opravdu není složitá, jak se můžeme přesvědčit ve videu. Ale za neskutečný zážitek při mlsání trochu práce navíc za to rozhodně stojí:

Sladké drobečky

Šlehačky v řezech kardinál má být více, je totiž hlavní složkou moučníku. Někdo ji má radši ochucenou - v tom případě můžeme ušlehat smetanu s karamelem, s čokoládou či kakaem, s kávou, vanilkou nebo ovocným pyré. Podle použité náplně následně zvolíme i dekorace.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky