Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto není tak složité na přípravu, jak se někdy zdá začínajícím hospodyňkám. Kromě správného postupu při jeho míchání a zpracování, je také důležité, aby mohlo kynout ve správném prostředí. V dobrých podmínkách pěkně nakyne a můžeme se brzy pustit do pečení.

Pro správné kynutí je potřeba dostatečně teplé a přiměřeně vlhké prostředí. Mísu s těstem dáme obvykle na stůl v místnosti s pokojovou teplotou a přikryjeme ji utěrkou, aby povrch neosychal. Pokud máme doma chladno, kynutí probíhá pomalu a v tom případě procesu trochu pomůžeme.

Kde nechat kynout těsto

Mísu s těstem umístíme na místo, kde je příjemné teplo. Možností je více.

  • Pokud máte doma kamna, ve kterých topíte, dejte mísu poblíž. Postavte ji na židli nebo na stůl, kynutí bude probíhat velmi rychle.
  • Stejně tak pomůže, když dáte těsto poblíž radiátoru nebo pokud v kuchyni vaříte, dejte těsto poblíž tepelného zdroje. Samozřejmě nejde o to vystavit těsto příliš vysoké teplotě, ideální a dostatečná pro rychlejší kynutí je teplota 25–30 °C
  • I přirozené teplo kynutí urychlí - můžete nechat těsto kynout třeba na osluněném parapetu
Podle následujícího videa si můžete upéct výtečné kynuté buchty.

 

Komentáře

Další tipy a triky