Kde skladovat zeleninu? Máme více možností, jak ji uložit, aby vydržela co nejdéle
Ze zahrady jste sklidili krásnou a svěží zeleninu, kterou je potřeba uchovat tak, aby si zachovala co nejvyšší kvalitu. Část zmrazíte, část zavaříte nebo jinak zpracujete, něco velmi rychle spotřebujete. Ale co s tou ostatní? Poradíme vám.
Zelenina je cenným zdrojem živin, zásobárnou vitamínů a minerálů, výbornou surovinou pro vaření i ke spotřebě zasyrova. To vše ale platí za předpokladu, že je v dobrém stavu. Určitě se vám také stává, že donesete ze zahrady krásnou zeleninu, ale nestihnete ji včas spotřebovat. Nakonec zbytečně skončí na hromadě kompostu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde skladovat zeleninu
Máme celou řadu možností, ale podstatné je, že každý druh zeleniny si "žádá to své".
- Domov - domů si doneseme dýně a různé tykve, nejvhodnější je chladnější místnost např. ložnice, chodba, schodiště. Teplota by měla být alespoň 16 °C. Doma máme také všechna pomalu dozrávající rajčata.
- Lednička - poslouží k uchování některých druhů zeleniny a prodlouží jejich trvanlivost, nicméně kapacita ledničky je omezená.
- Chladná, suchá a vzdušná místnost - hodí se na uchování cibule a česneku. Máme je buď v bedničkách (nejlépe v jedné vrstvě) nebo zavěšené. Potřebují "dýchat", tzn. musí kolem nich volně proudit vzduch.
- Sklep - musí být dostatečně chladný a přiměřeně vlhký. Hodí se k uskladnění většiny druhů zeleniny, ale nedáváme do něho plodovou zeleninu (rajčata, papriky, dýně, cukety) ani cibuli a česnek. K uložení kořenové zeleniny lze ve sklepě využít buď bedýnky nebo vlhký písek. Košťálovou zeleninu můžeme skladovat buď v bedýnkách nebo přímo na zemi.
- Krecht (nebo zakládka) - pro ty, kdo nemají sklep, může být dobrým řešením. V podstatě jde o vyhloubení zahradní jámy, která má naspodu drenážní vrstvu a je zajištěná ze stran proti chladu, dešti a hlodavcům. Uložíme do ní zeleninu a dobře ji přikryjeme i na povrchu, ponecháme malé větrací otvory, které ale při mrazech musíme utěsnit. Dobrou izolací je sláma.
- Pařeniště nebo skleník - pokud do nich ukládáme zeleninu, musíme ji dobře zaizolovat před chladem, podobně jako v krechtu, a ponechat větrací otvory.
- Zateplená bedna - obložíme ji polystyrénovými deskami, aby byl obsah chráněný před chladem. Používá se např. na balkónech panelákových bytů. Na povrchu musí být zakrytá fólií kvůli ochraně před deštěm a sněhem.
- Zahrada - mrazuvzdornou zeleninu je zbytečné sklízet a skladovat. Nejlepší je nechat ji na záhonech a v průběhu zimy odebírat podle potřeby. Jedná se např. o kadeřávek, růžičkovou kapustu, toskánskou kapustu, zimní pór, topinambury a další druhy. Jako ochranu před chladem lze použít např. vrstvu slámy.
Ukládáme pouze to, co je kvalitní. Všechnu uloženou zeleninu i brambory je důležité pravidelně kontrolovat a špatné kusy včas likvidovat, jinak se choroby snadno rozšíří.
Komentáře