Kdouloň a její využití: Dřevina našich babiček nám nabízí příjemně aromatické plody k výrobě proslulého želé
Kdouloň obecná je zajímavá listnatá a opadavá dřevina vhodná k pěstování především v teplejších oblastech naší země. Daří se jí na osluněných místech v dobře propustné výživné půdě. Plody jsou kdoule, které svým vzhledem připomínají hrušky nebo jablka, vyznačují se příjemnou vůní a hodí se ke kuchyňskému zpracování.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde se kdouloním daří
Mohlo by vás zajímat
Využití plodů kdouloně
Zralé kdoule příjemně voní. Sklízíme je od konce září do příchodu mrazíků. Nesklizené plody začínají opadávat. Po sklizni je necháme asi dva týdny dojít. I když krásné plody lákají k jídlu, musíme je nejprve tepelně upravit, jinak jsou tvrdé a nechutné. K jídlu zasyrova se nehodí.
- Kdoule je potřeba dobře otřít nebo oloupat, zbavit stopek a okvětí, rozkrojit a vyjmout z nich jádřinec. Můžeme je pak vařit nebo péct. Dají se sušit a mrazit.
- Po tepelné úpravě z nich získáme jedinečné želé (kdoulový sýr), kompoty, džemy a marmelády. Můžeme je kombinovat s dalším ovocem, např. s jablky.
- Dr. George Pamplona-Roger ve své obsáhlé Encyklopedii léčivých potravin radí: "Želé z kdoulí je obvyklou úpravou kdoulí. Nejprve se kdoule uvaří ve vodě, následně se rozmixuje na kaši, do níž se přidá tolik cukru, kolik sama váží. Do želé je lépe přidávat hnědý cukr, protože je bohatší na minerály a mnohem zdravější než běžně používaný bílý cukr. Želé z kdoulí má stahující účinek a dobře ho snášejí jak děti, tak dospělí. Je jedním z prvních jídel, která se mohou podávat po odeznění průjmu."
- Kdoule lze využít do koláčů a různých sladkých dobrot, třeba i v kombinaci s jiným ovocem. Kdoule potřebují přisladit, na dochucení se hodí např. skořice, hřebíček a citronová kůra nebo šťáva.
- Díky příjemné vůni kdoule naše maminky a babičky rády vkládaly do prádelníku. Vůně se šíří kolem plodů, které velmi dlouho vydrží (až dva měsíce).
Kdoulový sýr podle našich babiček
Nejedná se samozřejmě o opravdový "sýr". Inspiraci k jeho výrobě najdeme v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů (z dvacátých let minulého století) od M. Janků-Sandtnerové:
- Kdoulová jablka neb hrušky otřeme utěrkou, zbavíme stopek a okvětí, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a dáme do kastrolu.
- Zalijeme je studenou vodou, aby byly potopeny, a pod poklicí udusíme do měkka.
- Pak je žíněným sítem prolisujeme a vaříme v kamenném kastrolu bez cukru, stále jimi míchajíce.
- Vaříme je tak dlouho, dokud se nám brázdy za vařečkou hned nezacelují. Je-li hmota takto hustá, přidáme cukr a mícháme na plotně asi 10–15 minut.
- Pak přidáme na nudličky jemně nakrájenou citronovou kůru i šťávu, na nudličky nakrájené mandle.
- Libovolnou formu (i malé formičky) vymažeme stolním olejem neb vylijeme studenou vodou, sýr do ní nalijeme a necháme 1 den oschnouti.
- Pak sýr vyklopíme na žíněné síto, přikryjeme pergamenem, aby se nezaprášil, a dáme na kamna na 5 dní sušit.
- Potom ho upotřebíme do cukrovinek neb jej libovolně vykrájíme (čtverečky, hvězdičky atd.), potřeme bílkem a obalíme krystalovým cukrem. Kdoulový sýr jest dobrá cukrovinka pro děti, kterou můžeme zavěsiti i na vánoční stromek.
Rozpočet: Na 1 kg kdoulí potřebujeme 1 kg jemného krystalového cukru, 5 dkg mandlí a 1 citron.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdoule příjemně voní a chutná, potřebuje ale tepelnou úpravu. Připravujeme z ní želé a používáme ji do koláčů
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře