Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak a kdy sbírat šípky? Správné načasování je zárukou zralých šípků plných vitamínů
Zdroj: Pixabay-Ihtar

Plody planého keře růže šípkové můžeme na podzim běžně najít na louce nebo u lesa. Šípky obsahují cenné vitamíny a minerály, a proto se mnoho lidí vydává na jejich sběr. Poradíme, kdy je ten správný čas a jak zralé šípky sbírat.

První šípky začínají dozrávat koncem září a na přelomu října. Růže šípková obsahuje značné množství trnů, ale pokud se vybavíme rukavicemi, hravě sběr zvládneme. Šípky nejčastěji využíváme na přípravu šípkového čaje.

Jak a kdy šípky sbírat

Na sušení a konzumaci se hodí pouze šípky, které jsou dobře zralé. A jak to poznat? Jsou lesklé, pevné a mají jasně červenou barvu. Oranžové šípky ještě potřebují čas na dozrání, naopak měkké šípky jsou již přezrálé.

  • Nesbíráme nahnilé a plesnivé plody, které by zničily celou várku šípků.
  • Doporučujeme sbírat před mrazíky, protože šípky mrazem ztrácejí část svých vitamínů.
  • Sbíráme do plátěných nebo papírových tašek, kde nehrozí zapaření šípků. 
  • Nasbírané šípky zbavíme stopek, větviček a probereme je od nepěkných kousků. 

Takto připravené šípky dále zpracujeme nebo uchováme usušením na maximální teplotu 40 °C, čímž zachováme většinu vitamínů.  

Sbíráte šípky? Podělte se s námi o vaše nejoblíbenější využití šípků do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Další tipy a triky